'Snelwerkend vaccin tegen ebola ontwikkeld'

07-08-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

Het vaccin is vooralsnog alleen getest op apen, die met een enkele dosis beschermd bleken tegen de dodelijke ziekte. Tussen 50 en 90 procent van de mensen die met het virus besmet raken, sterft als gevolg van inwendige bloedingen.

De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het tijdschrift Nature dat woensdag is verschenen. Het vaccin werkt binnen vier weken, veel sneller dan bij traditionele entingen. Dat komt doordat de entstof op een andere manier dan gebruikelijk is ontwikkeld.

In traditionele vaccins wordt een 'volledig' verzwakt virus gebruikt om een reactie van het immuunsysteem te activeren. In het nieuwe ebola-vaccin wordt slechts een klein DNA-fragment van het echte virus gebruikt en vermengd met een 'huis-en-tuin'-virus dat verkoudheden veroorzaakt en een sterke afweerreactie oproept. Het is nog niet bekend hoelang de bescherming duurt.

Een dergelijke methode biedt volgens de onderzoekers ook mogelijkheden om vaccins tegen andere zeer besmettelijke virusinfecties te ontwikkelen, zoals Sars. Het Niaid werkt bij de ontwikkeling van het vaccin samen met het Nederlandse biotechnologisch bedrijf Crucell. Het vaccin wordt binnenkort op mensen getest.

Reacties