Snelgroeiend Mozambique investeert nu zelfs in eco-toerisme

28-11-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/onzeWereld

Hoewel Mozambique vorig jaar nog geteisterd werd door overstromingen, zal de economie van het land dit jaar met een fabelachtige 15 procent groeien. Tien jaar geleden behoorde het land nog tot een van de armste landen van de wereld.

Het gaat zelfs zo goed, dat het nationaal Fonds voor het Toerisme - met de slogan 'rijp voor (her)ontdekking' - de aandacht probeert te trekken van ondernemende reizigers en eco-toeristen.

Lange tijd hebben toeristen het land gemeden. Het gevolg is dat de grote natuurgebieden in het binnenland en de 2.600 kilometer lange kustlijn nog zo goed als ongerept zijn.

‘Het beste aan de Mozambikaanse kust is dat het grootste deel ervan nog absoluut onderontwikkeld is,’ zegt Angela Boralho, een gids in Maputo.

De Mozambikaanse overheid wil daar maximaal profijt uithalen: ze hoopt meteen zoveel mogelijk bezoekers aan te trekken die het massatoerisme uit de weg willen gaan. Toch is het ook van plan zo snel mogelijk badplaatsen met casino's en andere attracties uit het zand te stampen die de toeristenstromen kunnen aanlokken.

Mozambique in in trek, ook bij investeerders. Het afgelopen jaar is enorm veel geld in het land gepompt door Australianen, Europeanen en Aziaten. Het is geen toeval dat de economie aanzwengelt enkele maanden na de start van een aantal grote infrastructuurwerken.

Wildreservaat
Zo is de hoofdstad Maputo nu verbonden met Johannesburg via een nieuwe weg die aangelegd werd in het kader van een regionale samenwerkingsverband met Zuid-Afrika.

En Portugese investeerders hebben al 1,7 miljoen euro gepompt in een verblijf midden in een wildreservaat van 10.000 hectare in Moamba, halverwege tussen Maputo en de Zuid-Afrikaanse grens.

Zuid-Afrika koopt veel goederen aan in Mozambique en levert ook steeds meer producten. Maar ook bedrijven uit andere landen, en met name Portugal en de Verenigde Staten, vinden investeringen in Mozambique een goed idee.

Ondanks de economische groei blijven de meeste inwoners van het land in de armoede steken. Volgens de Verenigde Naties leven er 11,3 miljoen Mozambikanen onder de absolute armoedegrens en dat op een bevolking van 19 miljoen.

Het herstel van de landbouw wordt bemoeilijkt door de tienduizenden landmijnen die van het platteland nog steeds een gevaarlijke plaats maken. De crisis in de agrarische sector maakt de verdeling van de rijkdom bijzonder moeilijk, want de meeste Mozambikanen zijn boeren.

Reacties