‘Snel actie nodig voor behoud van Borneo’

29-04-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) zet zich al jaren in voor de bescherming van Borneo. Volgens een rapport van de Wereldbank gebeurt er desondanks nog niet genoeg. Uit satellietfoto's blijkt dat de vernietiging van het tropische regenwoud sneller gaat dan tot nu toe werd gedacht. 

 Als er nog iets moet overbijven van de bossen op het Indonesische eiland, moet er volgens de deelnemers aan het congres snel iets gebeuren. Nieuwe beschermde gebieden uitroepen alleen is niet voldoende.

Inkomsten

De lokale bevolking is vaak afhankelijk van producten uit het regenwoud. Als deze producten niet meer toegankelijk zijn voor de bewoners, moet worden gezorgd voor een alternatieve bron van inkomsten, aldus een woordvoerder van het WNF vrijdag.

Volgens de deelnemers aan het congres moet er snel een duurzame-handelsmissie naar Borneo gaan. Het WNF wil staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken vragen om de samenstelling van deze handelsmissie op zich te nemen.

De deelnemers aan de missie moeten volgens het WNF bedrijven zijn die zich bezighouden met ecotoerisme of de duurzame productie van hout en palmolie maar ook  banken die interesse hebben in groen beleggen.

Praktijk

De deelnemers van de conferentie pleiten verder onder meer voor grensoverschrijdende controles om de smokkel van hout, dieren en planten tegen te gaan. Nu is het zo dat bijvoorbeeld hout gekapt in Indonesië en gesmokkeld naar Maleisië door lokale politieagenten niet te traceren is. 

Volgens de woordvoerder is het belangrijk dat de afspraken die gemaakt zijn tijdens de conferentie ook een praktisch vervolg krijgen. Daarom organiseert het WNF over niet al te lange tijd een vervolg op de conferentie.

WNF
Borneo actiesite

Reacties