'Slangenhoofden': crux in Chinese mensenhandel

20-06-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

Slangenhoofden opereren in kleine dorpen in het zuidwesten van China, aldus een woordvoerder van de Britse politie-inlichtendienst maandag. Ze houden de arme dorpelingen voor dat in het Westen een nieuw en rijk leven gloort en dat de vlucht relatief eenvoudig geregeld kan worden.

De term Slangenhoofden refereert aan de lange en slingerende tocht die veel 'klanten' uiteindelijk moeten maken.

De bendes organiseren zowel de volledige en vaak mensonterende tochten als de (valse) papieren. Veelal brengen ze zo'n 35.000 tot 40.000 gulden in rekening, waarvan de helft direct aanbetaald moet worden.

Soms leggen hele dorpen geld bijeen om een plaatsgenoot op weg te kunnen sturen naar het beloofde land.

De Chinese werkwijze wijkt af van mensenhandelaren uit andere landen die veelal alleen een deel van de tocht of alleen de papieren regelen.

Afgesneden oren of vingers
Eenmaal in het Westen wacht de slachtoffers van de Slangenhoofden evenwel vaak een mensonterend bestaan als 'slavenarbeider' in textielbedrijven, restaurants of bordelen. Daar moeten velen gedwongen hard werken om de schulden aan de handelaren te kunnen teugbetalen.

Vluchtelingen die zich niet aan de regels van de Slangenhoofden wensen te houden, kunnen rekenen op harde repercussies zoals marteling en ontvoering. Afgesneden oren of vingers moet het thuisfront ertoe aanzetten de resterende schuld te betalen.

Op de 'populaire' Chinees-Britse route zouden zeven tot tien bendes actief zijn. Infiltraties door Britse agenten lopen vaak op niets uit, mede door een gebrek aan rechercheurs die de verschillende talen van China voldoende kunnen spreken.

In Belgrado gaan geruchten dat Joegoslavische regeringsfunctionarissen ook betrokken zijn bij de handel met China in goederen en mensen.

De Joegoslavische president Milosevic heeft tijdens de Kosovo-oorlog gebruik gemaakt van het bombardement op de Chinese ambassade in Belgrado om tienduizenden Chinezen zijn land binnen te halen.

Sinds de NAVO-blunder in mei vorig jaar is de Chinese gemeenschap in Belgardo sterk gegroeid. Volgens de Joegoslavische oppositie woonden er voor de oorlog enkele duizenden Chinezen in Belgrado. Dat aantal is inmiddels opgelopen tot 40.000, schrijft de Britse krant The Times.

Aangenomen wordt dat veel Chinezen Belgrado gebruiken als een beginpunt om elders in Europa een nieuw leven op te bouwen. De nieuwkomers stromen naar de wijk Nieuw Belgrado, een buitenwijk aan de andere kant van de rivier Sava, waar hele flatblokken zijn ingenomen door de Chinezen.

Reacties