Slachtoffers van pesticiden klagen multinationals aan

09-12-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

De aanklagers beschuldigen chemieconcerns en bananenproducenten ervan dat zij op de hoogte waren van de schadelijke effecten van de pesticiden zonder daarbij beschermingsmaatregelen te leveren. De bananenplukkers uit beide landen gingen de afgelopen weken de straat op hun eisen kracht bij te zetten.

‘Een misdaad tegen de mensheid,’ zegt Victorino Espinales voorzitter van een vereniging die opkomt voor de belangen van slachtoffers van de pesticiden.

De bestrijdingsmiddelen Nemagon en Fumazone bevatten de giftige stof dibromo-chloropropaan. Hiermee werden niet alleen de rondvliegende fruitvliegjes verdelgd, maar werd ook schade toegebracht aan de DNA-moleculen van de arbeiders.

Al in 1979 in VS verboden

In Nicaragua alleen al zouden 110.000 mensen direct of indirect last hebben van ziekteverschijnselen die gerelateerd zijn aan de pesticiden. De hoofdzakelijk mannelijke arbeiders lijden vaak aan onvruchtbaarheid. Vrouwen die in de buurt van de plantages wonen, krijgen spontane abortussen, baarmoeder- of borstkanker, leverproblemen en gewrichtsproblemen.

Dow Chemical en Shell gaven al in 1958 opdracht voor het eerste onderzoek naar de effecten van de pesticiden. Vervolgens werd het giftige goedje in 1979 verboden in de Verenigde Staten vanwege de negatieve effecten op het menselijk DNA. Ook het feit dat het gif slecht afbreekbaar is en bodem en water aantast was daarbij doorslaggevend.

Blijkbaar waren deze redenen niet genoeg om ook in Midden-Amerika het gebruik ervan te stoppen. Tot in de jaren 80 werd er gesproeid en sloegen de bedrijven hun voorraden op onder de grond.

Rechtszaken

Lekkende tanks zijn er de oorzaak van dat nog steeds mensen door het vervuilde drinkwater in aanraking komen met de stoffen.

Rechtszaken zijn voorbereiding tegen de producenten van het landbouwgif Dow Chemical, Occidental Chemical Company en Shell, en tegen de bananenproducenten Dole, Del Monde, Chiquita en Standard Fruit Company.

Case study over de verwijdering van pesticiden in Nigaragua
Zie ook artikel: 'Abominabele toestanden op bananenplantages in Ecuador'

Reacties