Slachtoffers landmijnen fors gedaald

31-05-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Het aantal slechtoffers van ladnmijnen nam af van 25.000 per jaar in het midden van de jaren 90 tot 15 à 20.000 de voorbije jaren. Volgens Stephen Goose, de directeur van de afdeling Ontwapening van de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, is dat in de eerste plaats te danken aan de Landmijnenconventie, die in 1998 in werking trad.

Dat verdrag, (voluit de Conventie over het Verbod op het Gebruik, de Opslag, de Productie en het Transport van Anti-Persoonsmijnen en over hun Vernietiging) is tot dusver door 123 landen geratificeerd.

Minder verhandeld

Volgens Goose produceren er nu nog maar 14 landen antipersoonsmijnen - 40 minder dan begin de jaren 90. De landen die de conventie hebben ondertekend, hebben samen al ruwweg 25,5 miljoen mijnen uit hun voorraden onbruikbaar gemaakt.

Er worden ook minder mijnen verhandeld, en zelfs de 52 landen die nog niet tot het verdrag zijn toegetreden - waaronder de Verenigde Staten, Rusland, China, India en Pakistan - zouden duidelijk minder gebruik maken van het geniepigste van alle oorlogswapens.

Als een gevolg van de lobby-inspanningen rond de conventie is er ook meer geld vrijgekomen voor de ruiming van landmijnen en hulp voor de talrijke slachtoffers.

'Een van de grootste landmijnoperaties ooit'

Maar al dat goede nieuws geldt niet voor India en Pakistan: die zijn volgens Goose bezig aan 'een van de grootste landmijnoperaties ooit'.

India zou toegegeven hebben dat het langs bijna de hele grens mijnenvelden heeft neergeled. En Pakistan, dat traditioneel minder gebruikt maakt van dat soort wapens, zal daarbij waarschijnlijk niet helemaal willen achterblijven.

Naar verluidt zijn sommige mijnenvelden aan de grens tussen de twee landen tot 4,8 kilometer breed. Er zouden zelfs mijnen zijn gelegd op akkers die al ingezaaid waren.

Reacties