Situatie in Zimbabwe verslechtert snel

30-04-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP/Doris

Mugabe wil de bezettingen van blanke boerderijen door zwarte milities legaliseren. De blanke boeren zullen dan hun grond kwijtraken zonder daarvoor te worden gecompenseerd. Dat hebben hoge Zimbabwaanse ambtenaren gezegd tegen de Britse omroep BBC.

Deze maand is het parlement van het Afrikaanse land ontbonden, nadat de wettelijke zittingstermijn was verstreken. In afwachting van nieuwe verkiezingen wil Mugabe een wet intrekken die onteigende boeren compensatie belooft. Volgens minister Mnangagwa van Justitie kan legalisatie van de landbezettingen binnen tien dagen rond zijn.

De oorlogsveteranen in Zimbabwe zijn in februari begonnen met de bezetting van meer dan duizend ‘blank’ boerderijen. De veteranen hebben buitenlandse journalisten gedreigd met harde maatregelen als ze hen nog langer ‘bezetters’ noemen. Naar eigen zeggen zijn de veteranen de inheemse eigenaren van het land dat hen door de Britse kolonisators is afgenomen.

Evacuatie en negatief reisadvies
De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Robin Cook, noemt de beslissing van Mugabe ‘een grote stap achterwaarts’. Londen sprak met andere landen van de EU over ‘verscheidene scenario's en verschillende situaties’. Details werden niet bekend gemaakt.


Volgens de Sunday Telegraph zullen de oproepen tot evacuatie worden verspreid door de BBC World Service en andere radiostations. De buitenlanders zullen dan in militaire konvooien worden overgebracht naar Beira in Mozambique en Zuid-Afrika. Er zouden 270.000 buitenlanders worden weggehaald uit Zimbabwe.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zei ‘van niets te weten’. In Zimbabwe wonen ongeveer 1500 Nederlanders.


Als het aan de Calamiteitencommissie ligt, reist voorlopig niemand meer naar Zimbabwe. De commissie adviseert over uitkeringen van het rampenfonds aan gedupeerde toeristen. Zaterdag besloot zij dat er geen nieuwe reizen onder de garantie van het Calamiteitenfonds worden uitgevoerd.

Reacties