'Situatie vluchtelingen in Liberia uitzichtloos'

04-04-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/OneWorld

De ontheemden die hun toevlucht hebben gezocht in vluchtelingenkampen in Centraal-Liberia en de westelijke voorsteden van de hoofdstad Monrovia zijn er bijzonder slecht aan toe.

Zij kampen met een groot gebrek aan voedsel en geneesmiddelen. Hun situatie gaat er voortdurend op achteruit omdat zij geen hulp ontvangen. De veiligheidssituatie in het West-Afrikaanse land maakt het verlenen van hulp haast onmogelijk en bovendien laten ook donoren het afweten.

?De situatie van de vluchtelingen is uitzichtloos,? zegt Kortu Brown, directeur van de Gemeenschap van Bezorgde Christenen, die zich het lot aantrekt van mensen die de oorlog hebben overleefd.

Blokkades

Voorzichtige schattingen wijzen erop dat de voorbije drie jaar meer dan 200.000 mensen op de vlucht zijn geslagen door de gevechten. Ongeveer 60 procent van deze ontheemden zijn vrouwen en kinderen.

Vorige week moesten tienduizenden ontheemden weer hals over kop de vier kampen ten westen van Monrovia verlaten, omdat de rebellen er binnenvielen. Velen vluchtten naar relatief veiligere kampen, vooral in de buurt van Sierra Leone. Daar verblijven al tienduizenden mensen. Veel anderen, onder wie ook vrouwen met kinderen, zijn ontvoerd door de rebellen.

De Lurd-rebellen (Liberians United For Reconciliation And Democracy) voeren drie jaar strijd tegen president Charles Taylor, zelf een voormalig krijgsheer. Regeringstroepen hebben wegblokkades opgeworpen om de opmars van de rebellen tot staan te brengen, maar Unicef wijst erop dat die blokkades er ook voor zorgen dat hulporganisaties niet bij de ontheemden kunnen komen.

Donormoeheid

Kampen in Centraal-Liberia worden overspoeld door meer dan 30.000 ontheemden, onder wie ook vluchtelingen uit buurland Ivoorkust. 'Er is te weinig onderdak en er is ook gebrek aan voedsel en medicijnen,' vertelt Jusu Konneh van de Lutheraanse Werelddienst LWS.

De voedselschaarste is een ernstig probleem in de vluchtelingenkampen. Organisaties wijten de gebrekkige levering van hulpgoederen aan 'donormoeheid'. De donoren zijn niet happig om voldoende geld ter beschikking te stellen voor hulpoperaties in Liberia. Er zijn ook problemen met de watervoorziening.

Reacties