‘Situatie Angola veel erger dan elders in zuidelijk Afrika’

13-06-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

Volgens R. Broeder, algemeen coördinator AzG in Angola is de siuatie zeer ernstig. ‘Hier is sprake van een acute crisis. De aandacht lijkt zich nu te richten op een eventuele hongersnood in zuidelijk Afrika. Dat is absoluut niet terecht, omdat we daar nog iets aan kunnen doen.’

Volgens Broeder is de situatie in Angola absoluut niet te vergelijken met die in bijvoorbeeld Malawi of Zambia. ‘De Angolezen hebben honger als gevolg van de jarenlange oorlog en dat heeft niets te maken met droogte of voedseltekort.

Hij maakt zich boos dat Angola geen grote rol in het wereldnieuws speelt. ‘De aandacht gaat vooral uit naar Israël en Afghanistan.’ Broeder zit met een aantal Nederlanders en buitenlandse medewerkers van AzG gestationeerd in Malange. Ongeveer vijfhonderd mensen verblijven daar in behandelcentra. Ook heeft AzG voedselcentra in Malange opgezet en voorziet daarmee ongeveer 3500 mensen van eten en drinken.

In Angola is na 27 jaar oorlog in april een vredesakkoord getekend tussen de regering en de rebellenbeweging Unita. Sinds het staakt-het-vuren van 4 april heeft AzG toegang gekregen tot groepen mensen die voorheen van de buitenwereld afgesloten waren. Teams van de hulporganisatie behandelen momenteel in tien van de achttien provincies zo'n 14.000 mensen in 44 voedingscentra.

Artsen zonder Grenzen
Meer over situatie in Angola: 'Thousands of Angolans left to starve'
Meer over situatie in Angola: 'Thousands of Angolans left to starve'

Reacties