Simputer ontsluit de wereld van Bhutanese bergbewoners

13-01-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

De International Telecom Union (ITU), de telecomorganisatie van de VN, begint binnen enkele maanden in Bhutan een project met 50 simputers, eenvoudige handpalm computers die ook door analfbeten zijn te gebruiken.

Postbodes in het Boeddhistische koninkrijk in de Himalaya zullen op hun ronde langs de bergdorpen gezamenlijk 50 simputers bij zich dragen. Boeren en andere bergbewoners kunnen zo bij de postbesteller basisinformatie krijgen over onder meer de marktprijzen van agrarische producten en gezondheid. Ook wil ITU de simputer gaan gebruiken om Bhutanezen e-mail communicatie te bieden.

De initiatiefnemers als ook de Bhutaanse overheid hopen anderzijds met behulp van de simputer meer gegevens over het welzijn van de bergbewoners, zoals analfabetisme te verzamelen.

Belangwekkende vondst

De simputer is bedacht in India, kwam in 2001 op de markt en werd gezien als een belangwekkende technologische vondst. Een product, ontwikkeld in een ontwikkelingsland en tegen weinig geld beschikbaar voor de arme man in afgelegen plattelandsgebieden. De bedenkers zagen de simputer als ‘een platform voor sociale verandering’. Maar de revolutionaire vinding komt tot nu toe nauwelijks uit verf.

Twee bedrijven kregen in 2001 een licentie voor de productie van de simputer. PicoPeta Simputers en Encore Technologies brachten sindsdien diverse varianten op de markt. Als gevolg van gebrek aan investeerders en geringe vraag van grote inkopers, zijn er nog weinig op de markt gebracht en bedroeg de prijs nog zo’n 400 euro.

Volgens Vinay Deshpande, een van de bedenkers en als voorzitter van Encore Technologies betrokken bij het experment van ITU, is de prijs inmiddels gedaald tot 150 euro. Voorlopig zijn de grootschalige kopers vooral vrijwilligersgroepen.

International Telecommunication Union
Site voor de simputer

Reacties