'Shell maakt pretenties van duurzame ontwikkeling niet waar'

23-06-2004
Door: OneWorld Redactie

Behind the shine – the other Shell report is woensdag gepresenteerd bij aanvang van de jaarlijkse algemene vergadering van Shell in Londen. Het rapport is een update van Failing the Challenge dat FoEI vorig jaar uitbracht. Beide rapporten moeten tegenwicht bieden aan Shell’s eigen verslaggeving over duurzaam ondernemen.

‘Greenwashing’ noemt FoEI die verslaggeving. In Behind the shine bekritiseert de milieuorganisatie Shell’s handelen op locaties als onder meer de Niger Delta in Nigeria, Porth Arthur Texas in de Verenigde Staten en de wijk Pandacan in de Filipijnse hoofdstad Manilla.

Zo voeren bewoners en onderwijsinstellingen in Pandacan al jaren actie om een aantal Shelldepots weg te krijgen uit hun dichtbevolkte wijk. Ondanks een gemeentelijk besluit in 2001 dat Shell en twee andere oliemaatschappijen voor mei 2003 moesten zijn verhuisd, ondernam Shell niets. De burgemeester gaf Shell weliswaar toestemming om te ‘blijven’, maar deed dit zonder wettelijke basis. Inmiddels loopt een aanklacht tegen de burgemeester, maar ademen de bewoners nog immer de met oliedeeltjes vervuilde lucht in.

Volgens FoEI creëerde Shell een bufferzone van 5 tot 7 meter, die ze zelf beschreef als een park. Daarbij zouden op de depots geschilderde afbeeldingen van struiken en bomen zijn aangebracht. Ook bood Shell studiebeurzen en arbeidsplaatsen aan om goodwill te kweken.

Affakkelen

In Nigeria, waar Shell 9 procent van zijn mondiale productie vandaan haalt, zou Shell volgens de organisatie terugkomen op het voornemen het sterk verontreinigende affakelen in 2008 te beëindigen, omdat het te duur zou worden. FoEI stelt bovendien dat in de omgeving waar Shell opereert onvoldoende geld is voor basisvoorzieningen als ziekenhuizen, scholen en toegang tot stromend water. ‘Shell claimt dat 75 procent van de ontwikkelingsprojecten die het ondersteunt, succesvol zijn. Maar Shell staat buitenstaanders slechts toe projecten te onderzoeken die niet ouder dan een jaar zijn,’ aldus het rapport.

‘Als Shell 69 miljoen dollar in gemeenschapsontwikkeling wil steken, waarom zet het dan geen onafhankelijk stichting op, die niets met het bedrijf te maken heeft en die door ontwikkelingswerkers die weten wat ze doen, wordt beheerd,’ vraagt Oronto Douglas van de Nigeriaanse organisatie Environmental Rights Action zich af.

Overschatten

FoEI roept Shell op om onder meer schadelijke effecten van oliewinning te elimineren, lokale regelgeving te respecteren en de verantwoordelijkheid te nemen voor veroorzaakte milieuverontreiniging. Directeur Tony Juniper: ‘Shell staat in de belangstelling vanwege overschatte olievoorraden. Dit rapport laat zien dat Shell al jaren zijn duurzame prestaties overschat. Maar anders dan aandeelhouders hebben de directe buren van Shell’s activiteiten nauwelijks een stem.’

In een reactie noemt een woordvoerder van Shell in Londen het rapport constructief. ‘Shell werkt continu aan versterking van zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid. Daarom hebben we ook op hoog niveau contact met vertegenwoordigers van lokale organisaties en NGO’s. Maar het aantal uitdagingen op dit gebied is enorm. Wij zullen zeker een aantal van de aangekaarte zaken meenemen in ons beleid. We blijven ook intensief samenwerken met Friends of the Earth en andere NGO’s.’

color=red>
Reactie:
Beste redactie,

Hierbij wil ik reageren op het artikel over de shell. Voor mijn gevoel is dit vreselijk in strijd met wat de heren van shell beweerde in de tegelicht uitzending van een tijdje geleden. Ik ben niet echt heel erg thuis in deze materie maar was wel heel hoopvol gestemd na deze uitzending.
Groeten, Adelijne Martin

Friends of the Earth Engeland
Shell Nederland
Shell Nederland

Reacties