Shell legt voorstel Greenpeace naast zich neer

09-05-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

De milieubeweging slaagde er dinsdag in naar schatting zestig pleitbezorgers bij de aandeelhoudersvergadering van Shell binnen te krijgen.

De in dure pakken gestoken milieu-activisten konden enkele vragen stellen. ‘Bent u bereid één miljard gulden te reserveren voor een fabriek van zonnepanelen?’, ‘Wat wil u precies horen van de overheid voordat u verder investeert in zonne-energie?’, ‘U heeft een marktaandeel van 2 procent. Hoe groot is dat in drie jaar?’ en ‘Neemt u zonne-energie wel serieus?’

De nieuwe president-directeur van Shell, J. Van der Veer, gebruikte vijf minuten om nog eens uiteen te zetten welke inspanning zijn bedrijf zich reeds getroost op het gebied van duurzame energie. De zonnepanelenfabriek in Helmond wordt groter en in het Duitse Gelsenkirchen staat ‘een van de grootste fabrieken ter wereld’.

‘Shell zit op een lijn met Greenpeace,’ meende Van der Veer. ‘Ook wij zien de noodzaak van grootschalige productie van zonnepanelen. Zo'n grote fabriek is echter niet economisch verantwoord.’ Het olieconcern gelooft dat verder onderzoek nodig is voor technologische doorbraken.

Greenpeace ontkende heftig dat zij met het olie- en energieconcern op een golflengte zit. ‘Wij verschillen van inzicht wat betreft de ernst van het milieuprobleem.’

Na de antwoorden stapten de activisten van Greenpeace demonstratief op. Hun vertrek ontlokte een applausje bij de achterblijvers. Zij complimenteren Shell met de mooie resultaten over 1999.

Buiten demonstreerden een groep Sudanesen. Zolang er oorlog is in hun land vinden zij dat Shell de regering onbedoeld steunt door te investeren in olie. De regering gebruikt het geld voor oorlogvoering tegen de opstandelingen, aldus de Sudanezen.

Greenpeace zal de Shell-aandelen onmiddellijk verkopen.

Greenpeace-actie: Help Shell investeren in de toekomst

Reacties