Servische kinderen meest getroffen door oorlogen

25-09-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Het onderzoek van het VN-Kinderfonds Unicef liep de eerste zes maanden van dit jaar en richtte zich op alle kinderen onder de 18. Volgens Unicef zijn de 9000 weeskinderen en de 147.000 gehandicapten in Servië het sterkst getroffen. Zij hebben speciale hulp nodig.

‘Voordat de Europese Unie begin dit jaar 15 miljoen dollar toekende, leken de 36 centra voor weeskinderen wel 'graven voor levende kinderen’,' zegt Boris Stajkovac, adviseur van de Servische minister voor Sociale Zaken. ‘De verwaarlozing was compleet: ramen zonder vensters, geen lakens op de bedden, geen medicijnen. Het is duidelijk dat kinderen het meest geleden hebben onder de gebeurtenissen van de afgelopen tien jaar,' aldus Stajkovac.

Eénvierde van alle Servische kinderen tussen 11 en 14 rookt en meer dan 70 procent komt in contact met drugs, blijkt uit het onderzoek. ‘De samenleving noch de ouders konden hun kinderen in de afgelopen tien jaar een behoorlijke opvoeding geven,’ stelt psychologe Ivana Zdravkovic. ‘Terwijl de ouders met allerlei baantjes moesten zien te overleven, werden de kinderen aan hun lot overgelaten.’

De Servische Jeugdraad, die in 1990 min of meer ophield te bestaan, wordt nu met de hulp van de nieuwe regering opnieuw in het leven geroepen. De uitdagingen zijn enorm.

‘In 1991 vond je geen enkele drugsverslaafde in de kleine steden. Tijdens een recent onderzoek in de stad Gornji Milanovac bleken er onder de 80.000 jongeren niet minder dan 10.000 verslaafd aan drugs,’ vertelt Vladimir Stojanovski van de Jeugdraad.

De nieuwe Servische overheid wil deel uitmaken van de Europese Unie. ‘Maar hoe kan dat, als we nog niet één computer per school hebben en 20 procent van onze kinderen nog geen basisonderwijs heeft afgemaakt?’ aldus Stajkovac. Volgens experts is er dit jaar 25 miljoen dollar nodig voor allerlei onmisbare programma's voor kinderen en jongeren. Er is ook een speciaal programma voor weeskinderen opgestart. 'Vriendschap voor het leven' is een soort Foster Parents Plan, waarbij rijkere families een kind uit een arm gezin steunen, bijvoorbeeld door leerboeken of uitstapjes te financieren. Het programma is in het leven geroepen nadat het aantal adopties van Servische kinderen met de helft was teruggevallen.

Reacties