Senegalese dorpen massaal voorzien van stroom

05-07-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/OneWorld

Nu hebben nog maar 600 van de ruim 13000 Senegalese dorpen elektriciteit. Door het project moet het percentage plattelandsdistricten met elektriciteit stijgen van 9 naar 15 procent in 2005. Binnen twintig jaar moet meer dan zestig procent van de 324 districten op stroom zijn aangesloten.

Het lage energiegebruik in de dorpen, de verspreiding van de plattelandsbevolking en de hoge kosten hebben de landelijke stroomvoorziening tot nu toe geremd. De helft van de Senegalese dorpen telt hooguit 250 inwoners. In 2001 had slechts 7,4 procent van de plattelandshuishoudens toegang tot elektriciteit.

Elektriciteitsregio’s

De regering heeft het platteland verdeeld in 18 elektriciteitsregio’s en vervolgens elektriciteitsfirma’s uit binnen- en buitenland concessies gegeven voor zo’n regio. De firma’s krijgen in hun regio voor de duur van hun contract de exclusieve rechten op stroomdistributie.

In ruil hiervoor verplichten ze zich ertoe een afgesproken aantal dorpen van elektriciteit te voorzien. Dat kan door de installatie van zonnepanelen of dieselgeneratoren of door een verbinding te maken met het net van de Nationale Stroommaatschappij (SENELEC).

Twee Spaanse firma’s, ISOFOTON en ATERSA, hebben al 25 miljoen dollar in het project geïnvesteerd. Ze bieden zonnepanelen aan voor 38 dollar per persoon. De gebruiker betaalt een maandelijkse bijdrage, gebaseerd op het verbruik.

Op een recente evaluatievergadering in Dakar kwamen dorpsbewoners vertellen over de veranderingen die de elektriciteitsaansluiting met zich mee had gebracht. ‘We kunnen nu later buiten blijven zonder ons zorgen te moeten maken over slangenbeten of andere gevaarlijke dieren,’ zei Ibrahima Diouf uit de noordelijke regio Louma. ‘De televisie is in ons dorp het centrum van belangstelling geworden. Vroeger moesten onze jongeren elke avond een heel eind te voet om hun favoriete programma’s te gaan bekijken in de dorpen langs de hoofdweg.’

color=red>

Reacties