Sekstoerist niet welkom bij carnaval in Rio

13-02-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Jaarlijks trekt het beruchte Braziliaanse carnaval miljoenen toeristen. Een groot deel van hen komt niet alleen voor de samba en de Braziliaanse stranden. Het sekstoerisme heeft in het arme land een grote vlucht genomen. Vooral de Braziliaanse kinderen zijn in trek bij de hitsige reizigers uit Amerika, Europa en Japan.

Maatschappelijke organisaties schatten dat er tussen de 100 en 500 duizend kinderprostituees in het land zijn.

Tijdens het carnaval dat op 20 februari losbarst, zullen speciale teams folders aan de toeristen uitdelen waarin staat dat seks met iemand jonger dan 14 jaar een celstraf van 10 jaar kan opleveren. Ook op de vliegvelden, havens en in de hotels zullen de toeristen op hun seksuele uitspattingen worden aangesproken. Ze worden gewaarschuwd dat de politie van plan is om regelmatig invallen te doen in de bekende prostitutiezones. Behalve tegen de klanten gaat de politie ook harder optreden tegen pooiers en bordelen.

Uitbuiten

‘Sekstoerisme is slecht voor het imago van Rio,’ vertelt Ana Lucia Melo van het speciale team dat seksuele exploitatie en kinderprostitutie gaat bestrijden. ‘Na het carnaval gaan we net zolang door met het bestrijden van de kinderprostitutie en het vervolgen van diegenen die de armzalige situatie uitbuiten die vrouwen ertoe brengt om hun lichaam te verkopen.’

Brazilië is niet het enige land dat werk wil gaan maken van de bestrijding van sekstoerisme. Ook in Mexico, Zuid-Afrika en Zuid-Oost Azië gaan stemmen op om de seksindustrie aan banden te leggen. Instanties willen daarbij meer bevoegdheden om reizigers die zich aan kinderen vergrijpen, te kunnen vervolgen.

Vervolging in eigen land

De Nederlandse regering heeft vorig jaar na langdurig aandringen van Terre des Hommes de wetgeving aangepast zodat Nederlanders die in het buitenland kinderprostituees hebben bezocht, in eigen land kunnen worden vervolgd. Tot nu toe is er echter nog geen enkele Nederlander hiervoor ook daadwerkelijk aangeklaagd.

color=red>

Terre des Hommes
Equality Now, ngo die sekstoerisme bestrijdt
Equality Now, ngo die sekstoerisme bestrijdt

Reacties