Scheid jij je plastic afval ook voor niets?

11-07-2017 Bron: OneWorld
Juan José Richards Echeverría
Door berichtgeving van de gemeente Den Haag ontstond deze week verwarring nadat ze een bericht hadden geplaatst waarin stond dat gescheiden plastic afval dat niet in een doorzichtige zak zat op dezelfde hoop belandde als restafval. Dit zou komen omdat het plastic dan niet gecontroleerd kan worden op kwaliteit en bij afvalverwerkingsbedrijven automatisch in dezelfde verbrandingsovens verdwijnt als restafval. Inmiddels blijkt dat het plastic wel is ingezameld, ook uit zwarte zakken, alleen dat dit wel veel lastiger is voor de afverwerkingsbedrijven om te recyclen.
Van ’t web – 

Aangezien een deel van de Oneworld-redactie de komende week op plastic dieet is, sprong de berichtgeving van afgelopen week ons extra in het oog. Gemeente Den Haag bevestigde telefonisch dat veel plastic afval alsnog bij het gewone afval terecht is zou zijn gekomen, omdat de afvalverwerkingsbedrijven geen zwarte zakken meer accepteren als plasticafval. Hierop twitterde D66-raadslid Anne Toeters:

En:

 

Waarom al die commotie?

Nadat Anne Toeters en haar collega´s om opheldering hadden gevraagd bleek dat de gemeente een fout had gemaakt in de berichtgeving. De gemeente Den Haag liet vandaag weten dat het afval niet allemaal restafval terecht is gekomen, maar dat meer bewustzijn bij de consument over hoe ze plastic afval kunnen scheiden de verwerking van afval makkelijker zou maken. Doorzichtige plastic zakken zijn te koop in de supermarkt, maar dat je ook gewoon je plastic afval los in de container kunt gooien. Via deze factsheet van PMD kun je nagaan welk plasticafval je waar bij mag stoppen en hoe.

Anneroos Dijkstra

Mijn naam is Anneroos Dijkstra en ik ben een derdejaars Culturele...

Lees meer van deze auteur >

Reacties