Saudi-Arabië stemt in met mensenrechtengroep

07-05-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

De prins zei dat de goedgekeurde niet-gouvernementele organisatie spoedig aan het werk gaat. De regering zal volgens al-Feisal daarnaast ook zelf een mensenrechtenorganisatie opzetten met een andere rol dan de onafhankelijke.

De organisaties zijn onderdeel van hervormingen in het conservatieve koninkrijk. In oktober verwelkomde Saudi-Arabië voor het eerst de speciale mensenrechtenrapporteur van de Verenigde Naties, Cumaraswamy, en in januari werd voor het eerst een delegatie van Human Rights Watch toegelaten.

Saudi-Arabië heeft recent internationale verdragen ondertekend ten aanzien van de rechten van de vrouw en die van het kind en een verdrag tegen foltering. Cumaraswamy kreeg te horen dat Saudi-Arabië nog meer belangrijke verdragen zal onderschrijven ten aanzien politieke, economische, sociale en culturele rechten.

Saudi-Arabië is een vrijwel absolute monarchie waar het islamitische recht strikt wordt toegepast. In het koninkrijk heerst de familie Saud die een groot deel van het Arabisch schiereiland midden jaren twintig veroverde. In 1953 vormde Ibn Abdul Aziz al-Feisal as-Saud (1902-1969) een ministerraad waarvan hij zelf president werd. Later in dat jaar werd hij met steun van zijn broers koning gemaakt van het Arabië van de Sauds.

Reacties