Satellietbeelden wijzen Maya-schatten aan

06-03-2006
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/Oneworld

Satellietbeelden leveren een grote bijdrage aan het onderzoek naar de 'verloren Mayacultuur'. Maya-bouwwerken zijn vaak opgebouwd uit kalksteen. Deze kalksteen in de bodem heeft invloed op de vegetatie. Vliegtuigen kunnen deze afwijkingen niet waarnemen, maar satellieten wel. Zo worden eeuwenoude ruïnes zichtbaar, die anders misschien nooit ontdekt zouden worden.

 

De NASA levert al sinds 2003 satellietbeelden aan de archeologen in Guatemala. In 2004 gingen onderzoekers kijken op de plekken die aangegeven werden door satellieten. Ze vonden omvangrijke ruïnes.

 

In San Bartolo werd zeer belangrijke Mayakunst ontdekt. William Saturno, die de leiding heeft van dit onderzoek, vond in 2001 muurschilderingen in een koninklijk graf van de Maya's. Die ontdekking werd pas onlangs, in december, wereldkundig gemaakt.

 

De muurschilderingen, de hiëroglyfen, -alles wijst erop dat de Mayacultuur ettelijke eeuwen eerder tot bloei is gekomen dan tot nu toe werd gedacht. Het gaat om de oudste muurschilderingen van de Maya's die nu bekend zijn.

 

De Mayacultuur manifesteerde zich over een periode van ongeveer 3400 jaar. Maya's leefden in een gebied dat samenvalt met het zuiden van Mexico, Guatemala, Belize en de westelijke delen van Honduras en El Salvador. Rond 900 na Christus kwam er een einde aan hun cultuur.

 

maya foto nasa3
Links een vliegtuigbeeld. Door het dichte oerwoud zijn resten van de Maya's niet te zien. Rechts een satellietbeeld. Foto's: NASA

Noorderlicht.vpro

Artikel National Geographic

Video National Geographic

 

Reacties