SARS drukt toerisme verder de diepte in

16-05-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

De wereldwijde groeivertraging van 2001 luidde het begin in van de moeilijkheden voor touroperators en hotelketens. Door de terreuraanslagen in New York en Washington van 11 september 2001 ging het opeens bergafwaards. In oktober 2002 volgden de aanslagen van Bali, waarbij ongeveer 200 toeristen om het leven kwamen.

De oorlog tegen Irak deed het internationale reizigersverkeer ook geen goed, en toen dook de verraderlijke longziekte SARS op. Zolang die niet bedwongen wordt, ziet het er slecht uit voor het toerisme: het virus blijkt onder meer makkelijk te worden overgedragen in vliegtuigen en op andere plaatsen waar mensen lange tijd dicht opeengepakt zitten - typisch voor veel vrijetijdsbestedingen.

Volgens de Wereldtoerismeorganisatie richt SARS meer schade aan dan de voorbije terreuraanslagen en de oorlog in Irak. De gevolgen zijn verstrekkend. Naast 80 miljoen banen in de sector zelf houdt het toerisme ook nog eens voor 120 miljoen mensen indirect aan het werk. De reisindustrie is goed voor 4 procent van het bruto wereldproduct.

Remmende factor

In China, Hongkong, Singapore, Taiwan en Vietnam is SARS inmiddels de belangrijkste remmende factor voor het toerisme, oordeelt de ILO. Voor het grootste deel van Zuidoost-Azië blijven dat de veiligheidsproblemen, en in de rest van de wereld de trage economische groei.

Sinds maart is het toerisme in Hongkong, de omgeving van de Chinese provincie Guangdong, Taiwan, Singapore en Vietnam - allemaal gebieden waar SARS lelijk huishoudt - met minstens eenderde afgenomen. In de meeste Zuidoost-Aziatische landen blijft momenteel ook ongeveer eenderde van de gasten weg. Maar volgens de ILO zal dat aandeel op iets langere termijn verminderen tot 15 procent. In de rest van de wereld moet met een achteruitgang van 5 procent worden gerekend.

Voor de uitbraak van de SARS-epidemie werd nog een groei met 1 à 2 procent verwacht. Ook de rijke landen worden niet gespaard. Bedrijven besparen op zakenreizen - een erg winstgevend marktsegment - en de boekingen voor het zomerseizoen vallen tegen. In Parijs is de bezettingsgraad van viersterrenhotels met een kwart teruggelopen sinds maart, vooral een gevolg van het wegblijven van Amerikaanse toeristen.

Reacties