Saoedi-Arabië werkt migranten eruit

29-03-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

In Saoedi-Arabië werken ruim 5 miljoen buitenlanders (vooral uit Azië). Van de 18 miljoen Saoedi’s is 8 tot 9 procent werkloos. Dit percentage is des te dramatischer als je bedenkt dat vrouwen in Saoedi-Arabië niet mogen werken.

De Saoedische overheid poogt al enige tijd te stimuleren dat bedrijven jonge Saoedi’s aannemen in plaats van goedkope vakmensen uit ontwikkelingslanden. De diverse sectoren van de economie worden een voor een schoongeveegd.

Nu is de toeristenindustrie (25.000 mensen) aan de beurt. De reisbureau’s worden gecontroleerd op het percentage Saoedi’s onder hun employees. Officieel moet dat percentage 30 procent zijn. Het veel goedkopere en gespecialiseerde Indiase of Yemenitische personeel wordt gearresteerd door de politie of naar huis gestuurd.

Rolluiken dicht

Werkgevers kunnen straffen krijgen variërend van een flinke boete tot het sluiten van zijn zaak. Veel bedrijven hebben sinds vorige week voor alle zekerheid de rolluiken dichtgelaten. Ze hopen dat het lik-op-stuk-beleid van de politie de komende weken zal afzwakken.

Veel bedrijven in Saoedi-Arabië drijven op buitenlandse krachten. Sinds jaar en dag trekken ook goedopgeleide Aziaten naar het land om daar bedrijven op te zetten of hun vakmanschap in te zetten. Zo was tot voor kort praktisch de gehele goudindustrie van Saoedi-Arabië in handen van Indiase en Yemenitische migranten.

De goudsector is inmiddels grondig onder vuur genomen in het kader van deze ‘saoedisering’. Het resultaat is dat vele bedrijven zijn gesloten of naar het buitenland zijn vertrokken. Onder andere naar Dubai, ook een rijke oliestaat.

Saoedisering geldt niet voor kindermeisjes en tuinmannen

De Saoedische goudbedrijven waren verplicht om jonge Saoedi’s aan te nemen, maar deze zijn over het algemeen het goudsmeden niet meester. De regering doet er nu alles aan om de jonge werklozen een goede opleiding te geven. Vroeger waren Saoedi’s zelf in staat om gouden voorwerpen te vervaardigen maar die kunst grotendeels is in vergetelheid geraakt toen buitenlandse migranten de markt overnamen.

In de Arabische kranten doen al verhalen de ronde over Saoedische werknemers die worden weggepest door hun Indiase werkgever. De migranten op hun beurt klagen steen en been over de politiebehandeling en denken erover het land met gezin en al te verlaten. De Yemenieten hebben hun regering om steun gevraagd.

De Saoedische minister van Handel keurt het beleid van zijn collega van Economie af. Volgens minister Hashem Yamani gaan de maatregelen ten koste van de economie waardoor juist nog meer mensen werkloos zullen worden. Hij zegt dat het beter is de economie te steunen zodat er vanzelf meer Saoedi’s nodig zijn.

Overigens gaat het bij de ‘saoedisering’ enkel over een bepaald segment van de migrantenwerkers. Een groot deel van de migranten doet laag opgeleid werk waarvoor toch geen Saoedi te porren is. Ze werken in de Arabische huishoudens als kindermeisje of tuinman en worden zeer laag betaald.

color=red>

Reacties