São Paulo bant reclame uit straatbeeld

13-12-2006
Door: Judith Jansen
Bron: OneWorld

'De wet is een zeldzame overwinning van publiek over privé-belang, van orde over chaos, van esthetiek over lelijkheid, van schoon over vuil', aldus Roberto Pompeu de Toledo, een columnist die wordt aangehaald in de New York Times.

De burgemeester van São Paulo, Gilberto Kassab, is ervan overtuigd dat het hem zal lukken de stad reclamevrij te maken. Het gaat Kassab niet om een algeheel verbod op reclame, maar om de hoeveelheid ervan.

Milieubelasting

São Paulo heeft 11 miljoen inwoners en vele hoge kantoorgebouwen en wolkenkrabbers. Torenhoge posters en reclameborden domineren er het straatbeeld. Kassab zegt tegen de New York Times dat hij bedrijven wil stimuleren om op duidelijk afgebakende plekken te adverteren. Zo zal reclame op bushaltes, openbare toiletten en kiosken na verloop van tijd wel weer worden toegestaan.

De 'lichtvervuiling' die gepaard gaat met de grote flikkerende reclameborden, zal met deze nieuwe wet ook aangepakt worden. De schermen die 's nachts overal in de stad oplichten, vormen een grote belasting voor het milieu. Grote reclamepanelen slurpen energie en zorgen indirect voor een ongewenste uitstoot van kooldioxyde in de atmosfeer.

Oost-Berlijn

Het wetsvoorstel om São Paulo reclamevrij te maken, werd in september al goedgekeurd door het Braziliaanse parlement. Nu het begin van het nieuwe jaar eraan komt, spant het erom of de wet echt uitgevoerd kan worden. Er loopt op dit moment een aantal rechtzaken tegen de regering, waaronder aanvragen voor uitstel van het verbod. Maar Kassab is vastbesloten. 'Lukt het niet in januari, dan wel in maart. Het verbod komt er', vertelt hij tegen BBC.

Vooral mensen die in de reclame-industrie werken zijn ongerust. Tegenstanders van het verbod vinden dat São Paulo een 'New York zonder Times Square' dreigt te worden, of een grijze stad zoals Oost-Berlijn voor de val van de muur.

 

Platform Lichthinder

Reacties