‘Rwandese weduwen moedwillig besmet met aidsvirus’

09-10-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

De organisatie die het onderzoek deed, Avega Aghozo, beschuldigt de leiders van de genocide van een ‘vooropgezette verkrachtingscampagne’ tegen Tutsi-vrouwen. ‘HIV/aids was een genocidaal wapen,’ oordeelt nationaal coördinator van Avega Aghozo, Hiraly Mukamazimpaka.

Een slachtoffer, Mediatrice Ilibagiza, vertelt: ‘Nadat ze onze mannen hadden vermoord, kwamen ze naar ons. Zij wisten zeer goed dat ze geïnfecteerd waren met het virus. Ze wilden dat wij dezelfde kwellingen zouden ervaren.’

Veel vrouwen weigeren een test

Avega Aghozo gelooft dat het percentage van de weduwen die HIV-positief blijken te zijn, hoger ligt dan de gevonden 66 procent, omdat veel vrouwen weigerden zich te laten testen.

Weduwen krijgen in Rwanda weinig aandacht voor hun specifieke problemen. Slechts een handvol vrouwen, grotendeels woonachtig in de hoofdstad Kigali, ontvangen gezondheidszorg en psychische bijstand. Avega Aghozo probeert in ieder geval de distributie van anti-aids medicijnen wijder te verspreiden. De organisatie helpt 25.000 weduwen.

Tijdens de genocide in Rwanda vermoordden Hutu-milities naar schatting 800.000 Tutsi’s en politiek-gematigde Hutu’s.

Reacties