Rwandees meer herbergt goudmijn

09-05-2007
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

kaart rwandaRottende plantenresten die zich al miljoenen jaren op de bodem van het meer afzetten, produceren het methaangas. Methaan is een gas dat goed voor elektriciteit en voor koken kan worden gebruikt.

 

Een aantal ingenieursbedrijven is bezig om de mogelijkheden te verkennen om het gas uit het meer te oogsten. De Nepad Business Foundation verwacht dat ze eind dit jaar kunnen beginnen met de gaswinning.

 

Gasleiding in huis

 

Als het gas wordt gewonnen dan zal er bij wijze van proef in een aantal huishoudens gasleidingen worden aangelegd. Het is de bedoeling om in de toekomst meer Rwandese huishoudens aan te sluiten op de gasleiding.

 

Studies wijzen uit dat er voldoende gas in de bodem zit om het land voor 200 jaar van energie te voorzien. Bovendien gaat het proces van rotting op de bodem van het vulkanische meer gewoon door waardoor er ook weer meer methaan wordt geproduceerd.

 

 

rwanda vrouwen dragen brandhout
Vrouwen dragen brandhout foto: CC
De gasvoorraad biedt vele voordelen. Zo zou Rwanda gas kunnen gaan exporteren naar buurlanden Oeganda en Congo. Ook voor het milieu heeft het voordelen. De verwachting is dat dankzij het gas de grootschalige houtkap in Rwanda kan worden teruggedrongen. Methaangas is weliswaar een schadelijk broeikasgas, maar als het op deze manier wordt gebruikt dan is dat beter voor het milieu dan als het omhoog bubbelt.

 

Dreiging

 

Daarnaast zou het aftappen van het gas misschien ook wel levens kunnen redden. De gassen die zich op de bodem van het vulkanische meer aan het opstapelen zijn, zouden namelijk ook een gevaarlijk neveneffect kunnen hebben. In 1986 stierven bij het Nios-meer in Kameroen - eveneens een vulkanisch meer - nog 1746 mensen en tienduizenden dieren omdat door een lichte aardbeving de giftige gassen die op de bodem zaten, naar boven kwamen. Experts vrezen dat dat ook bij het Kivu-meer zou kunnen gebeuren.

 

Een andere dreiging van het project zou misschien de mens kunnen zijn. Het Kivu-meer ligt op de grens van Rwanda en Congo. Rwanda, Congo en Oeganda vliegen elkaar in de regio naast het meer geregeld in de haren. Met name over de grondstoffen die in Congo aanwezig zijn.  

Reacties