Rwanda weert plastic tasjes uit het straatbeeld

05-10-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

De tasjes zijn een doorn in het oog van de Rwandese autoriteiten. Doordat ze makkelijk door de wind worden meegevoerd, blijven ze vaak hangen aan struiken en hekken. ‘Plastic tassen zijn slecht voor de gezondheid en het milieu,’ zegt Drocella Mugorewera, de minister voor Landbouw en Milieu. ‘We willen dat mensen weer traditionele manden gaan dragen.’

De regering vindt het probleem zelfs zo belangrijk dat het afgelopen maandag op Wereld Habitat-dag iedereen een ‘vrije’ dag gaf. De acht miljoen koppige bevolking kreeg wel de opdracht om die dag plastic tasjes en ander vuil van de straat te gaan rapen.

Rwanda verbood de plastic tasjes al op 20 augustus van dit jaar. Dat verbod geldt ook voor het fabriceren en importeren van de tasjes.

Onevenredig aangepakt

Het land dat nog bezig is om de genocide van 1994 te boven te komen, heeft last van ernstige milieuproblemen. Door intensieve landbouw is het land grotendeels ontbost. En het afgelopen jaar hadden de Rwandezen ook last van een chronisch water- en stroomtekort.

‘Elke Rwandees moet het milieu beschermen,’ zegt Mugorewera. Maar niet iedere Rwandees is gelukkig met het strenge beleid. Winkeliers vinden dat de overheid kleine bedrijfjes onevenredig hard aanpakt.

Vorig jaar deden Zuid-Afrika en de Indiase deelstaat Himachal Pradesh de plastic tas al in de ban.

Reacties