Ruzie over organisatie VN-top Johannesburg

21-01-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

In het NGO-forum discussiëren maatschappelijke organisaties over hun standpunt en inbreng voor die top van lidstaten van de Verenigde Naties (WSSD in het VN-jargon).

Indaba (dat vergadering betekent) voert het secretariaat die de NGO-top organiseert. Zij moeten het bezoek van zo'n 40.000 NGO-vertegenwoordigers in goede banen leiden.

De Confederatie van Vakbonden (Cosatu), de Nationale Burgerorganisaties (Sanco) en de Kerkraad denken dat Indaba onverantwoord met het geld omgaat en een onevenwichtige vertegenwoordiging heeft.

De drie zeggen dat de lonen van Indaba tien keer hoger liggen dan het nationaal gemiddelde. 'De algemeen directeur van het secretariaat van de Indaba, Jacqui Brown, verdient meer dan 3.800 euro per maand. dat is drie keer zoveel als onze secretaris-generaal,' aldus Neva Seidman-Makgetla van Consatu.

De vakbonden zeggen ook bewijzen te hebben van onnodige reiskosten. 'Het is niet gepast dat de sociale sector zich gaat gedragen als de privé-sector,' vindt Seidman-Makgetla.

Indaba verwerpt deze beschuldigingen. 'De salarissen zijn in overeenstemming met de hoeveelheid werk die de mensen hier hebben. Bovendien hebben wij hooggekwalificeerde mensen nodig en zijn de banen stressvol en van korte duur,' zegt voorzitter Luyanda Kamsunza.

Consatu is van plan om een eigen comité op te richten voor de organisatie van het NGO-forum. Sanco en de Zuid-Afrikaanse Kerkraad steunen dit plan. Consatu en Sanco hebben dit al aan de Zuid-Afrikaanse regering gemeld.

De drie organisaties vormen een machtige tegenstander voor Indaba. Dit betekent dat er vanaf volgende week twee fronten om de organisatie van het NGO-forum gaan strijden.

Reacties