Russische douane neemt rapporten Amnesty International in beslag

31-05-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP/onzeWereld

De mensenrechtenorganisatie maakte in een verklaring bekend dat het Tsjetsjenië-rapport door de autoriteiten als 'anti-Russische propaganda' werd bestempeld. Volgens een AI-woordvoerder is de officiële verklaring voor het in beslag nemen dat ‘de organisatie het rapport wilde commercialiseren en als boek uitgeven'.

Volgens de woordvoerder is dat niet het geval. ‘Wij verspreiden onze rapporten gratis aan alle belangstellenden. Bovendien kan iedereen het rapport ook via internet lezen.’

Volgens Amnesty was Katzarova naar Rusland gereisd op uitnodiging van de Russische regering, om in de stad Vladikavkoz (Noord-Ossetië) een seminar bij te wonen. Het seminar ging over rechtshandhaving en democratie.

Toen de onderzoekster in Moskou arriveerde, pakte de douane haar op. De douaniers namen twee dozen met rapporten in beslag.

Volgens Amnesty ligt het incident in de lijn van oude Sovjet-praktijken. ‘We zijn er toch behoorlijk van geschrokken. Dit roept vragen op of de Russische autoriteiten het onderzoeken van mensenrechtenschendingen in de opstandige republiek wel serieus nemen. Het is in ieder geval een aantasting van de vrijheid van meningsuiting,’ aldus de AI-woordvoerder.

Katzarova heeft namens Amnesty geprotesteerd bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en de rapporten terug gevraagd. Dat was op woensdag nog niet gebeurd.

Opstand Tsjetsjenië duurt voort
Volgens de televisiezender NTV gaat de politie ervan uit dat 'terroristen' uit Tsjetsjenië verantwoordelijk zijn voor de bomaanslag in de Zuid-Russische stad Volgograd. Daar kwam vrijdag een Russische soldaat om het leven. Veertien anderen liepen verwondingen op. Vier van hen zijn zwaar gewond.

In Tsjetsjenië zelf werd dinsdag de plaatsvervangend afgevaardigde van de Russische regering, Sergej Zverev, gedood bij een aanval van Tsjetsjeense opstandelingen. Dit heeft een officiële woordvoerder woensdag bekendgemaakt.De aanslag kostte ook loco-burgemeester Noerseda Chaboesejeva van Grozny het leven.

Het voertuig van Zverev reed bij de hoofdstad Grozny over een mijn die radiografisch tot ontploffing werd gebracht. De burgemeester, Soepjan Machtsjajev, raakte gewond.

Zverev is de eerste hoge Russische functionaris die in Tsjetsjenië is omgekomen sinds het begin van de nieuwe ronde van gevechten, vorig jaar oktober.

Amnesty International

Reacties