Rusland, Oost-Europa en Centraal-Azië realiseren ‘opmerkelijke’ groei

06-05-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Dat resultaat is ‘verrassend goed’, vindt Brigita Schmognerova, het hoofd van de Economische Commissie voor Europa (ECE).

Volgens het ECE-rapport dat vrijdag in Genève werd voorgesteld, heeft vooral het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS) vorig jaar een bijzondere prestatie neergezet. Gemiddeld is het bruto binnenlands product (BNP) van de GOS-landen vorig jaar met 6,2 procent toegenomen.

Bijna de helft van die landen kwam zelf in de buurt van de 9 procent. Het GOS is een los samenwerkingsverband tussen de voormalige deelrepublieken van de Sovjet-Unie.

Rusland is volgens Schmognerova ‘een groeimotor voor de overige GOS-landen’. Het land heeft een opmerkelijke transformatie ondergaan sinds de financiële crisis van 1998 en groeit sinds 1999 met gemiddeld 6,5 procent per jaar.

Volgens de ECE is die expansie te danken aan de sterke devaluatie van de roebel en de voorspoedige ontwikkeling van de energiesector, die kon profiteren van de hoge aardolieprijzen. Maar de auteurs van het ECE-rapport loven ook de ‘aanzienlijke inspanningen’ van de Russische autoriteiten ‘om het tempo van de economische hervormingen in het land te versnellen’.

Wel waarschuwt ECE Rusland en de overige GOS-landen hun afhankelijkheid van de export van grondstoffen te verminderen.

Ook tekenden sommige voormalige Oostbloklanden buiten de GOS vorig jaar forse groeicijfers op. De Baltische staten Estland, Letland en Litouwen haalden een gemiddelde van 6,2 procent.

Met een gemiddelde van 3 procent deden de Oost-Europese landen het veel minder goed. Maar dat cijfer wordt vooral negatief beïnvloed door het barslechte resultaat van Polen.

Reacties