Ruim vijftig apensoorten met uitsterven bedreigd

12-05-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

De onderzoekers denken dat vijftig apensoorten binnen enkele decennia uitgestorven kunnen zijn. Voor 88 andere soorten geldt dat ze in een bedreigende situatie leven.

Onder de bedreigde apensoorten is ook de bonobo, een dwergchimpansee die alleen in Congo nog voorkomt. De aap heeft te lijden onder de oorlogssituatie in het gebied. Daardoor raken sommige groepen opgesplitst, waardoor de overlevingskansen afnemen. Anderen worden door de hongerende bevolking opgegeten.

Als belangrijkste oorzaken voor de sombere toekomst van veel primaten worden de houtkap, illegale handel en oorlog genoemd. Eén van de boosdoeners zou China zijn, waar volgens de onderzoekers nog steeds een levendige handel in producten van apen bestaat. Die worden voor medicinale doeleinden gebruikt. Ook wordt wijn gemaakt uit botten van apen.

In Indonesië heeft met name de orang-oetang te lijden onder illegale handel. Op Sumatra zouden per jaar zo'n duizend mensapen worden gedood, om de jongen als huisdier te kunnen verkopen. Op Sumatra leven nu naar schatting nog 6000 orang-oetangs. Ook de recente omvangrijke bosbranden hebben een groot deel van het leefgebied van de apen vernietigd. Apen zijn volgens de onderzoekers extra kwetsbaar omdat ze slechts drie of vier nakomelingen in hun leven voortbrengen.

Reacties