Ruim 1 miljard gulden nodig voor wederopbouw Mozambique

03-05-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: doris

Het geld is hard nodig om wegen te herstellen en de landbouw een nieuwe impuls te geven. Ook onderwijsprogramma’s, de gezondheidszorg en de particuliere sector hebben flinke klappen gekregen. Mozambique werd in februari en maart getroffen door heftige orkanen en regen. 650 Mozambikanen kwamen om het leven en meer dan een half miljoen mensen raakten hun huis kwijt.

Delen van centraal en zuidelijk Mozambique liggen nog altijd onder water. De meeste mensen zijn echter teruggekeerd naar hun dorpen. Daar wacht hen een grote chaos. Zij moeten een nieuw onderkomen bouwen, wegen, bruggen en openbare diensten herstellen.

Volgens cijfers van de regering hebben de overstromingen 10 procent van ’s lands vruchtbare land verwoest. 90 Procent van het irrigatiesysteem werkt niet meer en 20.000 stuks vee zijn gedood.

Extra probleem zijn de duizenden landmijnen die zijn gaan drijven en op nieuwe plaatsen liggen. Voor de overstromingen wisten de burgers de mijnen te lokaliseren en voorzichtig te zijn.

De Verenigde Naties gaan Mozambique ook helpen bij het opzetten van een Nationaal Instituut voor Rampenmanagement. Waarschuwingssystemen en een verbeterde communicatie met de dorpen kunnen veel ellende bij toekomstige rampen voorkomen.

De conferentie is een initiatief van de Italiaanse en Mozambikaanse regering. In Rome zullen overheden, VN-instellingen, ontwikkelingsbanken, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven deelnemen. Ook de buurlanden van Mozambique zijn aanwezig.

Mozambique wordt beschouwd als een succesverhaal. Zestien jaar lang woedde er een burgeroorlog. Sinds de strijdende partijen in 1992 de vrede tekenden, kent het land een zeer hoge economische groei. In 1999 lag dat percentage zelfs rond de 10 procent.

Reacties