Achtergrond

Factcheck: de 62 rijksten vs. armste helft van de wereld

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Oxfam publiceert voor het derde jaar op rij een rapport over de ongelijkheid in de wereld, voorafgaand aan het World Economic Form in Davos, Zwitserland. Daar spraken regeringsleiders, de directeuren van de grootste bedrijven ter wereld, intellectuelen en journalisten over de mondiale economische problemen. Met het rapport slaat Oxfam alarm: de rijkdom in de wereld is oneerlijk verdeeld.

Goed nieuws

Het goede nieuws is dat de allerarmsten in de wereld er langzaam op vooruitgaan. In oktober vorig jaar voorspelde de Wereldbank dat het aantal mensen dat in extreme armoede leeft voor het eerst minder dan tien procent zou zijn. Vooruitgang, maar geen reden voor een feestje: om extreme armoede helemaal uit te bannen moet er nog veel gebeuren. Maar het onderzoek van Oxfam kijk niet naar inkomensongelijkheid maar naar rijkdom – een belangrijk verschil.

Over de data

Voor de cijfers van de armste helft van de wereldbevolking, baseert Oxfam zich op data van de Zwitserse bank Credit Suisse. De bank publiceert jaarlijks een rapport over mondiale rijkdom (PDF). Hiervoor berekenen onderzoekers hoeveel geld de wereld bezit en halen daar eventuele schulden vanaf.

In de methodologie van Oxfam legt de organisatie uit dat de bank hiervoor onder meer enquetes gebruikt. In totaal bereiken de onderzoekers een representatieve groep voor zo’n 66 procent van de wereldbevolking, goed voor zo’n 96 procent van de mondiale rijkdom. Zo blijkt opnieuw dat meten moeilijk kan zijn.

Voor het meten van de rijkdom van de allerrijksten in de wereld, gebruikt Oxfam de cijfers van Forbes. Het tijdschrift publiceert jaarlijks een lijst van de 500 rijksten mensen in de wereld. Voor de lijst baseert Forbes zich op openbare gegevens – denk aan jaarrekeningen, ontroerend goed en aandelen. 

Klopt het?

De data waar Oxfam zich op baseert zijn op z’n best goede schattingen te noemen. Zo berekent de bank Credit Suisse hoeveel geld je bezit door je schulden van je vermogen af te halen. Met een studieschuld en hypotheek hoor je dankzij deze meetwijze bij de armste helft van de wereldbevolking.

Bovendien maakt Forbes niet altijd onderscheid tussen persoonlijke rijkdom en de rijkdom van een familie. Zo staat op de 62e plek in de top van allerrijksten ‘Serge Dassault & family’. Serge Dassault staat daarmee in de top van allerrijksten als vertegenwoordiger van het familievermogen.

Daarbij komt dat na de beurscrisis in China – die plaats vond na het meetmoment van Oxfam – de waarde van de allerrijksten naar alle waarschijnlijkheid is afgenomen. Zo schrijft Forbes’ real-time scorebord voor miljardairs rode cijfers.

Conclusie

De ongelijkheid in de wereld is groot, maar neemt volgens sommigen langzaam af. Je hebt in ieder geval meer dan 62 van de allerrijksten nodig om net zoveel vermogen als dat van de armste helft van de wereldbevolking te verzamelen. Oxfam's claims zijn daarmee grotendeels niet waar.

03-02-2016 Dit artikel is geupdatet: het onjuiste 'inkomensongelijkheid' is vervangen door 'gelijkheid'. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons