Roemeens dorp in verzet tegen goudmijn

25-03-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Het oudste dorpje van Roemenië telt 800 woningen en 2000 inwoners. Met de komst van een goudmijn moeten de inwoners van Rosia Montana hun huizen verlaten. Verwachting is dat de mijn de onschatbare archeologische erfgoed zal vernietigen, die dateert uit de Romeinse tijd.

‘Het dorpje is een rijk archeologisch gebied,’ zegt Horia Ciugudean, directeur van het Roemeens Natrionaal Museum. Het Romeinse rijk heeft in 200 vóór Christus daar een mijnindustrie opgezet.

De ruïnes van het rijk liggen nu onder het dorp en zullen met de komst van de Canadese mijnfirma vernietigd worden. Een groep Duitse en Franse archeologen vonden twee jaar geleden 20 altaars met daarin gegraveerde teksten over Romeinse goden.

De mijnbouw is al 2500 jaar aanwezig in het gebied, maar tot nu toe was dat altijd op kleine schaal. Het eeuwenoude plaatsje Rosia Montana werd in april 2000 nog tot beschermd nationaal erfgoed verklaard.

Door de slechte economische omstandigheden in het land heeft de regering onlangs de hele ertsrijke regio uitgeroepen tot achterstandsgebied. Dit heeft vele voordelen voor buitenlandse investeerders.

Tegengas

Alburnus Major, een groepering die zich inzet voor de rechten van de inwoners, is verontwaardigd over de komst van de mijn. ‘Niemand heeft aan de inwoners gevraagd of zij wel hun huizen willen verlaten voor dit project. De meeste inwoners zijn tegen dit plan,’ aldus Francoise Heidebroek, woordvoerder van Alburnus Major.

Elf leden van het lokaal planbureau van de gemeente hebben ingestemd met de komst van de mijn. Ze hebben hiervoor echter geen referendum gehouden. ‘Zo’n besluit is bij de Roemeense wet verboden. De regionale raadgever heeft bevestigd dat dit plan niet geldig is zonder een referendum,’ zegt Heidebroek.

Gabriel Resources heeft al een vergunning gekregen voor de exploitatie van de mijnbouw. Naar verwachting zal de mijn 14.500 kilo goud per jaar produceren.

De regering van Roemenië zal 20 procent van de winst inhouden. Volgens de regering zal Gabriel Resources ook betalen voor de milieuschade die de mijnindustrie met zich mee brengt.

Alburnus Major is hier sceptisch over. Volgens de groepering hebben de Roemeense autoriteiten weinig financiële en technische middelen om de toezicht op het milieu te kunnen houden.

Mining Watch Canada
Gabriel Resources
Gabriel Resources

Reacties