Rode Kruis: hulp aan slachtoffers aardbeving India is puinhoop

26-03-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Een onderzoek van het Internationale Rode Kruis en de Halve Maan wees uit dat de hulp in het rampgebied zeer ongelijk wordt verdeeld. Vrijwilligers en beroepskrachten van de religieuze, filantropische en andere organisaties zijn met voedsel en kleren vanuit de hele wereld komen invliegen en daarna in het wilde weg gaan helpen. De autoriteiten die hadden kunnen vertellen waar de hulp nodig was, zijn genegeerd.

Het gevolg is dat dorpen ver van de wegen, weinig of geen hulp hebben ontvangen. Diegenen die de weg konden bereiken voor de passerende vrachtwagens vol hulpgoederen, kregen meer dan zij onmiddellijk nodig hadden.

‘Er was geen uitgebreid plan van wie welk gebied met welk materiaal ging voorzien,’ zei Rode Kruis woordvoerder Patrick Fuller tegenover het persbureau Associated Press. ‘Iedereen heeft onder het gebrek aan coördinatie geleden,’ zei Fuller. De slachtoffers werden zo opnieuw slachtoffer. Fuller: ‘Dat is niet noodzakelijk de fout van de regering, het is de fout van de organisaties.’

Het Rode Kruis beklaagde zich ook over de niet-nagekomen hulpbeloften. De organisatie riep de internationale gemeenschap vrijdag op hun beloften alsnog gestand te doen. Naar schatting 1 miljoen mensen die als gevolg van de beving nog altijd zonder een dak boven hun hoofd wonen, zijn voor voedsel en water afhankelijk van die gelden.

Grote Indiase en internationale bedrijven alsook politieke, religieuze en hulporganisaties beloofden bij te dragen aan de wederopbouw. ‘Er was een hoop retoriek bij wat veel mensen hoopten te doen. Nu is het tijd om dat na te komen,’ aldus Fuller.

De aardbeving van 26 januari in Gujarat, in het westen van India, had een kracht van 7,7 op de schaal van Richter. Meer dan 20.000 overleden aan de gevolgen ervan.

Internationale Federatie van het Rode Kruis en Halve Maan gemeenschappen
Rode Kruis en hun werk in India

Reacties