Robot-journalist voor oorlogssituaties in de maak

21-03-2002
Door: OneWorld Redactie

De van alle technische snufjes voorziene Afghan Explorer lijkt op een hypermoderne grasmaaier met een hals. De Robot-journalist zal door zonne-energie worden gedreven.

In theorie kan de robot-verslaggever gemakkelijk doordringen in gebieden die verboden zijn of zijn afgesloten. Hij neemt daar moeiteloos ‘contact’ op met de plaatselijke bevolking en krijgt zo nieuwswaardige informatie, aldus het Amerikaanse MIT.

Via de satellietverbinding en de gevoelige microfoons van de robot kunnen op afstand vraaggesprekken worden gehouden met vijandelijke soldaten of strijders.

De robot beschikt over een digitale videocamera en digitale geluidsopnemer, waarmee beeld en geluid kan worden verzonden. Beeld en geluid kunnen vervolgens snel via het internet verstuurd worden.

Idee

Het oorspronkelijke idee voor de Afghan Explorer komt van Chris Csikzentmihalyi, directeur van een onderzoeksprogramma van MIT.

Csikzentmihalyi vindt de informatiestroom vanuit Afghanistan op dit moment niet voldoende. ‘Voordat er gedetailleerde nieuwsverslagen van militaire acties of persoonlijke verslagen van de bevolking gemaakt zijn, heb ik geen idee wat in Afghanistan gebeurt,’ zegt hij in een interview met de Amerikaanse krant New York Times.

‘Ik wilde een technologie maken, waarmee persoonlijk verslag uit Afghanistan mogelijk was. Ik wil graag de nieuwsgaring in oorlogsgebieden vergroten,’ vervolgt hij.

Wetenschappers hopen dat de komst van de Afghan Explorer het verlies aan mensenlevens zal beperken. Jaarlijks sterven er tientallen journalisten in oorlogsgebied. Onlangs nog werd een Italiaanse fotograaf doodgeschoten in het Midden-Oosten.

De Afghan Explorer
Gorobotics.net
Gorobotics.net
Gorobotics.net

Reacties