Ria Coolen (Novib) ICT-manager van het jaar

16-02-2001
Door: OneWorld Redactie

Ria Coolen werkt sinds 1993 bij de ontwikkelingsorganisatie in Den Haag en leidt daar de 13-koppige afdeling automatisering, die naast de automatisering ook de spraak- en datacommunicatie beheert. Bij Novib wordt in zes talen gecommuniceerd met een kleine 900 partnerorganisaties verspreid over 45 landen. "Het werk van een moderne ontwikkelingsorganisatie als Novib is zonder ICT gewoonweg onmogelijk", aldus Coolen, die erop wijst dat de automatisering bij Novib er mede is gekomen op aandrang van de partnerorganisaties in ontwikkelingslanden.

Bij Novib’s afdeling automatisering wordt strikt met standaarden gewerkt. De organisatie is ISO-gecertificeerd en heeft het keurmerk van het CBF. Bij de keuze van producten wordt niet alleen gekeken naar de gebruiksvriendelijkheid, maar ook of ze aansluiten bij de ontvangers en zenders in andere delen van de wereld. Sinds 1996 werkt Novib met Microsoft Windows en Office. Alle e-mail is via servers geregeld. Per jaar verdubbelt het aantal berichten per e-mail, waarvan vele als attachments dikke rapporten bevatten. Veel daarvan worden gearchiveerd, ook al vanwege de verplichting om gedetailleerd te verantwoorden wat er met het toevertrouwde geld – Novib zet per jaar zo’n 300 miljoen gulden om - is gebeurd.

Voor dit jaar stelt de afdeling automatisering bij Novib zich ten doel om een betere e-mail server te installeren, omdat deze de huidige groei van het verkeer bijna niet meer aan kan. Ook wordt Storage Area Network verder ingericht en wordt SAP R/3 verder geïmplementeerd. Novib beschikt sinds 1997 over een intranet en werkt met satellietcommunicatie via Inmarsat. "Dat is vooral van belang voor medewerkers die naar veraf gelegen gebieden reizen waar nauwelijks of geen verbindingen zijn. De reizende medewerkers, en dat zijn er veel omdat de organisatie vanwege de Novib-methode geen veldkantoren kent, krijgen in principe een notebook mee. Verslagen en bevindingen kunnen dan al tijdens de reis naar het PC-netwerk worden verzonden", aldus Ria Coolen. De ‘ICT-manager van het jaar 2000’ zegt ape-trots te zijn op haar uitverkiezing, zeker omdat die voor de eerste maal een vrouw betreft in een wereld die toch nog altijd vooral door mannen wordt bevolkt. Ze is trots op haar team van professionals die al deze ontwikkelingen mogelijk maken.

Reacties