Voedselveiligheid in gevaar door klimaatverandering

27-03-2015 Bron: OneWorld
Voedselveiligheid in gevaar door klimaatverandering
Foto: Klem@s (Flickr CC)
Klimaatverandering, what's new? Het is al negen jaar geleden dat Al Gore ons angst inboezemde met 'An Inconvenient Truth'. In een nieuwe metastudie concluderen onderzoekers van Wageningen University en de Universiteit Gent dat er snel maatregelen genomen moeten worden om de effecten van klimaatverandering op voedselveiligheid tegen te gaan.
Onderzoek – 

Kunnen we in de toekomst nog veilig groente en fruit (zoals appels zonder schadelijke stoffen of ziekteverwerkers) eten? Deze vraag zette de onderzoekers ertoe bestaande studies naar de relatie tussen klimaatverandering en voedselveiligheid naast elkaar te leggen. Wat blijkt? Met de huidige manieren waarop voedselveiligheid wordt gewaarborgd kan op de lange termijn de veiligheid onvoldoende worden gegarandeerd.

In een overstroomd slaveld treden verhoogde concentraties schadelijke bacteriën op

Voedsel kan besmet zijn met allerlei schadelijke stoffen en ziekteverwekkers zoals bacteriën, virussen en parasieten. Veranderingen in temperatuur en neerslag hebben niet alleen gevolgen voor de groei van groente en fruit, maar ook op zulke besmettingen. Zo bleek uit één van de onderzoeken dat er in een overstroomd sla-veld door hevige regenval verhoogde concentraties schadelijke bacteriën zaten.

Effect per regio verschillend
De oplossing voor dit effect van klimaatverandering verschilt per land en regio. Schimmels die giftige stoffen produceren kunnen bijvoorbeeld in de ene regio toenemen door klimaatopwarming, terwijl ze elders juist afnemen. Zo zal in Polen het risico op besmetting van tomaten toenemen, terwijl het in Spanje juist te warm wordt voor zulke schimmels, waardoor het risico op besmetting daar lager zal zijn.

De onderzoekers onderstrepen dat maatregelen die genomen moeten worden een aanpak op maat vereisen. Er moet niet alleen per land gekeken worden, maar ook per sector en per bedrijf.

Voedselveiligheid moet in verbinding gebracht worden met verwachte natuurrampen

Groter aanpassingsvermogen 
Verder stellen de onderzoekers dat er bij het nemen van maatregelen aandacht moet zijn voor het vergroten van het aanpassingsvermogen tijdens het productieproces. Dit kan bijvoorbeeld door een beter alarmsysteem dat de ontwikkeling van de voedselveiligheid verbindt met de verwachte natuurrampen als gevolg van klimaatverandering. De onderzoekers benadrukken dat dit aanpassingsvermogen noodzakelijk is om in de toekomst de veiligheid van voedsel  te verzekeren.

Het volledige onderzoek is hier te vinden.

Lida Daniëls

Lida Daniëls is stagiair bij Kaleidos Research, het onderzoeksbureau op het...

Lees meer van deze auteur >

Reacties