Achtergrond

Hormonenlobby: hoe de chemie (geruisloos) meeschrijft aan Brusselse regels

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Samen met Reporter Radio onderzocht OneWorld de chemielobby. Bedrijven als BASF en Bayer kregen met succes strenge regels voor chemicaliën van tafel. Nieuwe wetgeving die door de EU recent is gepresenteerd beschermt de volksgezondheid onvoldoende, stellen experts. 

Op basis van honderden interne EU-documenten, verkregen met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob), valt een beeld te schetsen van een jarenlange lobbycampagne om een verbod op honderden chemische stoffen in plastic en voeding van tafel te krijgen. Daarbij zijn chemiegiganten als BASF en Bayer betrokken, maar ook wetenschappers en buitenlandse regeringen zoals die van de Verenigde Staten en Canada, zo blijkt uit interne stukken.

OneWorld publiceert de originele Wob-documenten, die inkijk bieden in de mechanismen achter deze jarenlange lobby. De documenten onthullen dat de industrie achter de schermen een streng verbod van tafel wist te krijgen, en dat het nieuwe voorstel dat de EU heeft opgesteld een compromis is richting belangrijke handelspartners zoals de VS. De Verenigde Staten zijn tegen het uit voorzorg verbieden van risicovolle producten, terwijl dat de manier is waarop Europa normaliter met gevaren voor de volksgezondheid omgaat. De Wob-documenten tonen dat Europa ook binnen de Wereldhandelsorganisatie (WTO) te maken kreeg met een 'agressieve en goed georkestreerde aanval', zo is te lezen in interne EU-notulen die nog niet eerder publiek zijn gemaakt.  

Het dossier is op dit moment actueel omdat in Brussel wordt overlegd over het voorstel van de Europese Commissie dat op 15 juni 2016 is gepresenteerd. De EU-lidstaten moeten nog groen licht geven. De Nederlandse regering heeft al laten weten het voorstel dat er ligt te willen steunen.

Lees hier de uitgebreide longread. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons