Wereldwijde vraagstukken

Onderzoek – Zuid-Afrikaanse media reflecteren niet de realiteit door negatieve beeldvorming van vrouwelijke presidentskandidaten en de geringe aandacht aan hen.
Achtergrond – 'Als Nederland de klimaatdoelen wil halen kost dat een huishouden tot 700 euro extra, en hoe langer we wachten hoe meer dat wordt.'
Actueel – Wob-documenten tonen een Brusselse campagne, met een speciale rol voor wetenschappers. Doel: minder bescherming voor volksgezondheid en milieu.
Iggy Azalia - Bounce
Lijstje – Wie is de rechtmatige eigenaar van een cultuur? Mogen anderen zomaar delen van een cultuur overnemen? Negen verhitte discussies hierover.
Ook vanuit Nederland wordt er geïnvesteerd in clustermunitie
Column – PAX roept financiële instellingen op te stoppen met investeringen in bedrijven die clustermunitie produceren.
Interview – Fish4Food onderzoekt de rol van vis in voedselzekerheid.
Onderzoek –  Weet jij wat alle duurzaamheidslabels inhouden? En vind je ze ook belangrijk? Ellen de Loo (Universiteit Gent) onderzocht de houding van consumenten.
migrants in Hungary
Onderzoek – Migratie is een politiek spektakelstuk geworden, zo stelt Hein de Haas in zijn oratie. Hoog tijd voor het doorbreken van migratiemythen.
Nederlandse stad en SDGs (Kaleidos Research)
Rapport – Nederlandse NGOs en gemeenten wachten niet op de overheid en gaan zelf aan de slag met de global goals. Wel willen ze duidelijkheid en leiderschap.
Verslag – Wat gaat er mis in het integratiebeleid? Plannen van de overheid stroken niet met die van gemeenten. En stereotypen over migranten bepalen het beleid.
Maatschappelijke organisaties werken nog weinig aan werelddoelen
Onderzoek – Maatschappelijke organisaties willen wel meepraten over de werelddoelen, maar doen nog nauwelijks actief mee in de uitvoering ervan. Kaleidos Research onderzocht hoe Nederlandse goede doelen bij kunnen dragen aan de uitvoering van de werelddoelen en waarom ze de kat uit de boom kijken.
Agbogbloshie in Ghana is een vuilnisbelt voor oud elektronisch afval oftewel e-waste
Onderzoek – Wereldwijd komt er elk jaar 40 miljoen ton aan elektronisch afval (e-waste) bij: een enorme hoeveelheid aan koelkasten, computers, tv-sets, telefoons, airco’s en meer. Deze e-waste wordt veelal verscheept naar landen in West-Afrika, zoals Ghana. Onderzoeksjournalist Jacopo Ottaviani nam een kijkje in Accra, onder meer op de beroemde Agbogbloshie-vuilnisbelt .
verwoeste school
Rapport – Door politieke onrust kunnen ruim 13 miljoen kinderen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten niet naar school, zo blijkt uit een rapport van UNICEF van 3 september.
BusTransMilenio Bogotá Colombia
Onderzoek – Op weg naar de klimaattop van Parijs, eind dit jaar, zoekt de EU naar bondgenoten voor een progressief klimaatbeleid. Colombia lijkt een interessante partner te zijn. Clingedael onderzocht de kansen en haken en ogen die aan een mogelijk partnerschap zitten.
Een vluchteling in Ethiopië. Johannes von Engelhardt onderzocht hoe Nederlanders reageren op nieuwsberichten over vluchtelingen.
Interview – Een nieuwsitem over vluchtelingen, raakt het je? Mediaonderzoeker Johannes von Engelhart onderzocht hoe wij reageren op de mediabeelden.
Amsterdam is internationaal een voorloper op gebied van klimaatverandering en groen doen
Interview – In steden kunnen mensen echt iets doen aan klimaatverandering. De Zweeds-Amerikaanse Jennifer Lenhart, promovendus aan de Wageningen Universiteit, onderzocht het klimaatbeleid van Nederlandse steden als Rotterdam en Amsterdam. En ze blikt vooruit op de grote klimaattop in Parijs.
Sierra Leone behoort tot Minst Ontwikkelde Landen/Least Developed Countries
Van ’t web – Landen die behoren tot de lijst van Minst Ontwikkelde Landen komen daar maar moeilijk vanaf. De VN past de spelregels continu aan om landen langer als 'minst ontwikkeld' te kunnen beoordelen.
Ontwikkelingshulp aan Afghanistan
Scriptie serie
Onderzoek – Afghaanse migrantenorganisaties zijn graag betrokken bij ontwikkelingsprojecten in Afghanistan. Maar met oorlogen en conflicten in het geheugen is er weinig vertrouwen in een succesvol project.
Veehouderij Inda
Onderzoek – Vakantie! Kom maar op met dat tripje naar India zul je denken. Maar door veelvuldig antibioticagebruik bij melkkoeien in India verspreiden we met ons gereis resistente bacteriën waardoor ziekten moeilijker te behandelen zijn.
Cycloon Nargis, Myanmar
Promotieonderzoek
Onderzoek – Hoe kunnen we voorkomen dat staten hulp weigeren bij rampsituaties waarin ze zelf onvoldoende hulp bieden? Promovenda Stefanie Jansen komt met een oplossing.
Sloppenwijk in Mumbai
Scriptie serie
Onderzoek – Een stad waar meer dan de helft van de mensen in sloppenwijken woont, dat is de realiteit voor de Indiase megastad Mumbai. Gebruikmaken van een degelijk toilet of zelfs toegang hebben tot water is er voor de bewoners vaak niet bij.
Blog – Money, money, money! Zo eindigde met de ‘Financing for Development’ conferentie in Addis Abeba ook de ‘Maand van het Geld’ op OneWorld. Een analyse van de bijdragen.
Duurzame veengebieden
Onderzoek – Het landgebruik op tropische veengronden in Maleisië en Indonesië moet radicaal veranderen. Gebeurt dat niet dan liggen binnen nu en een halve eeuw grote laaglandgebieden onder zee- en rivierniveau.
Blog – Wat is de inzet van Nederland tijdens de ‘Financing for Development’-top in Addis Abeba? Namens Nederland zijn minister Ploumen en vele ambtenaren aanwezig. Beleidsmedewerkers van de ministeries van Financien en Buitenlandse Zaken schrijven het in deze blog: ze zien een grote rol voor internationale financiële instellingen als de Wereldbank en het IMF
Blog – Vandaag begint in Addis Abeba een belangrijke conferentie van de Verenigde Naties. Doel van de top: geldafspraken over duurzame ontwikkeling en armoedebestrijding. ECDPM geeft aan welke 5 punten het allerbelangrijkst zijn op deze conferentie.
Abonneren op