Achtergrond

Landjepik

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Bij landroof neemt een bedrijf of overheid een stuk grond in bezit waarbij ze de (mensen)rechten van de lokale bevolking schenden. Deze bewoners raken het land kwijt waar ze al generaties lang op wonen en werken en van afhankelijk zijn voor hun bestaan.

Het merendeel van Nederlanders (40%) ziet landroof grofweg als het onrechtmatig toe-eigenen van een (stuk) land. Ze associëren het thema met ‘het stelen van land’, ‘het inpikken van een land’ of kortweg ‘landjepik’. Hoewel deze associaties niet per definitie onjuist zijn, blijkt slecht een enkeling (4%) de link te leggen tussen het in bezit nemen van land door bedrijven of overheden en de gevolgen die dat heeft voor lokale bevolking en de natuur.

Landroof wordt door Nederlanders verder vaak wordt geassocieerd met oorlog tussen landen. Aangezien de annexatie van de Krim door Rusland ten tijde van het verzamelen van de gegevens voor deze studie actueel was, is het geen verrassing dat er door de respondenten vaak (20%) werd verwezen naar dit specifieke politieke conflict als illustratie voor landroof.

Overige antwoorden die meerdere keren worden gegeven zijn het automerk Landrover en spelletjes zoals Risk en Stratego. Ongeveer één op de acht Nederlanders (12%) zegt geen idee te hebben wat de term landroof betekent.

Meer weten? Zie het volledige NCDO-rapport over Nederlanders en landroof op http://www.ncdo.nl/nederlanders-en-landroof

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons