Achtergrond

‘In 2050 draaien bijna alle landen op groene energie’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

‘Hoe kunnen we klimaatverandering terugdringen?’ Deze vraag staat vanaf maandag centraal tijdens de jaarlijkse klimaattop. Als het aan wetenschappers van de Stanford University ligt, pakken we het probleem gewoon bij de wortels aan: met nauwelijks CO2-uitstoot hoeven er ook geen afspraken gemaakt te worden over CO2-uitstoot. De onderzoeksgroep ontwikkelde een stappenplan met als doel: een honderd procent groene energievoorziening voor 139 landen in 2050. 

Het is niet de eerste keer dat de hoofdonderzoekers Mark Jacobson en Mark Delucchi zulke opmerkelijke onderzoeksresultaten publiceren. In het verleden berekenden zij onder andere hoe de wereld als geheel in 2050 op uitsluitend groene energie zou kunnen draaien. De huidige studie omvat een ‘100 procent’-stappenplan met up-to-date gegevens van 139 afzonderlijke landen.

Volledig groene energie in 2050 is een bijzonder optimistisch streven; je zou het bijna utopisch kunnen noemen. Maar Jacobson’s en Delucchi’s plan is bijzonder gedetailleerd. Hun studie bevat de exacte aantallen generators per land en de uitkomsten van berekeningen over de benodigde hoeveelheden grond en dakoppervlakte die nodig zijn om elk specifiek land van genoeg energie te voorzien. 

Een overstap naar volledig groene energie is niet alleen voordelig voor het klimaat, maar levert ook meer werkgelegenheid op én vermindert het aantal sterfgevallen door luchtvervuiling

De voordelen van groene energie zijn groot, stellen de wetenschappers. Een overstap naar volledig groene energie is niet alleen voordelig voor het klimaat; de drastische maatregel levert ook meer werkgelegenheid op én vermindert het aantal sterfgevallen door luchtvervuiling. Zo zouden in Nederland volgens de berekeningen per jaar 6487 minder mensen sterven aan de gevolgen van luchtvervuiling als Nederland volledig overgaat op groene energie. Zo’n 104.300 Nederlanders zouden hun baan in de fossiele brandstoffen- en nucleaire energiesector verliezen, maar daar staat tegenover dat het aanleggen en opereren van de nieuwe energiefaciliteiten ruim 333.000 nieuwe banen creëert in ons land. Met andere woorden; er komen ruim 228.000 banen bij. Wereldwijd gaat het zelfs om zo’n 22.1 miljoen extra banen.

De grootste belemmeringen zijn nog steeds sociaal en politiek van aard

‘De overgang naar WWS [Wind, Water, Zon] is zowel technisch als economisch gezien uitvoerbaar,’ concluderen Jacobson en Delucchi. ‘De grootste belemmeringen zijn nog steeds sociaal en politiek van aard.’ Jacobson zal aanwezig zijn tijdens de klimaattop om zijn onderzoeksbevindingen te presenteren aan politici. Maar als het klopt dat de barrières vooral sociaal en politiek van aard zijn, is de kans klein dat politici wereldwijd dit vooruitstrevende plan zullen omarmen. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons