Rellen in Costa Rica bij demonstratie tegen pesticiden

13-12-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP/onzeWereld

De arbeiders zeggen onvruchtbaar te zijn geworden door de blootstelling aan pesticiden. Volgens de autoriteiten viel het merendeel van de slachtoffers bij de betoging onder de politieagenten.

Woedende arbeiders zouden tevens vijf agenten hebben vastgehouden. De politie greep in toen de demonstranten probeerden een weg te blokkeren in de plaats Guapiles. De arbeiders gooiden daarop stenen en de politie zette traangas in. Volgens getuigen raakten kinderen in een naburige crèche gewond door het gas.

De klachten over pesticidengebruik in de bananenindustrie in Latijns-Amerika zijn al oud. Het is een van de redenen waarom Max Havelaar en andere Fair Trade organisaties de verkoop van ‘eerlijke bananen’ promoten. Deze ‘Oké-bananen’ voldoen wel aan sociaal en ecologisch verantwoorde normen. Maar ze zijn hierdoor wel duurder.

In Nederland importeren Agrofair uit Barendrecht en Trabana uit Amsterdam als licentiehouders van Max Havelaar deze ‘politiek correcte banaan’. De eerlijke bananen-handel via de Fair Trade Labelling Organisation (FLO) komt uit Colombia, Costa Rica, de Dominicaanse Republiek, Ecuador en Ghana.

In Nederland bleef de verkoop van deze bananen in 1999 stabiel met 4200 ton, goed voor een omzet voor de producenten van ruim 3,5 miljoen gulden. Volgens Max Havelaar ‘werd de groei van het marktaandeel belemmert door de oneerlijke prijsconcurrentie'. Ten eerste moeten Max Havelaar-importeurs hoge invoerrechten en dure invoerlicenties betalen aan de Europese Unie. Ten tweede waren de prijzen op de wereldmarkt laag door overproductie, terwijl Max Havelaar de boeren een minimumprijs garandeeert.

Site van Max Havelaar

Reacties