Reizigers geven 200.000 euro aan Novib

20-01-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: Novib, 15 januari 2003

Het afgelopen jaar hebben aankomende en vertrekkende reizigers op de luchthaven Schiphol ruim 200 duizend euro aan Novib gegeven. Novib besteedt dit geld aan de wereldwijde campagne “alle kinderen in 2015 naar school”. Donderdag 16 januari worden de collectezuilen overgedragen aan Novib’s opvolger: Nelson Mandela Kinderfonds.

Het in 2002 opgehaalde geld komt ten goede aan onderwijs in ontwikkelingslanden. Novib, als onderdeel van de internationale ontwikkelingsorganisatie Oxfam International, zet zich al jaren in voor beter onderwijs. Oxfam beschouwt onderwijs als een basisrecht en niet als een luxe artikel. Toch is onderwijs in grote delen van de wereld niet vanzelfsprekend: 800 miljoen mensen zijn analfabeet en 125 miljoen kinderen gaan nooit naar school. Goed en toegankelijk onderwijs is noodzakelijk om de vicieuze cirkel van armoede te doorbreken. Om dit te bereiken steunt Novib op diverse manieren de strijd voor onderwijs: van het bouwen van schooltjes, het opleiden van onderwijzend personeel en het motiveren van leerlingen en hun ouders, tot beleidsbeïnvloedende activiteiten om overheden aan te spreken op hun verantwoordelijkheid zelf voor goed onderwijs te zorgen.

De collectezuilen staan sinds 1991 in de lounges van Amsterdam Airport Schiphol. De opbrengst gaat ieder jaar naar een ander goed doel en in 2002 was de opbrengst voor Novib: 5400 kilo munt- en papiergeld, ruim 200 duizend euro. Met name de eerste maanden van het jaar, vlak na de invoering van de euro, gaven de mensen gul. Van de 20 collectezuilen brachten de zuilen bij banken en wisselkantoren het meeste op. Aan de herkomst van de munten is goed te zien dat Schiphol een zeer internationale luchthaven is: het geld kwam van over de gehele wereld.

Reacties