Regering Venezuela koopt goedkope aidsremmers in India

10-06-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/OneWorld

Het Venezolaanse hooggerechtshof stelde in 2000 dat alle slachtoffers van hiv en aids recht hebben op overheidszorg. Daarop besloot de overheid om de cocktailtherapie gratis aan te bieden. De regering trekt daar nu jaarlijks 30 miljoen dollar voor uit. Door de grootschalige aankoop van de Indiase middelen zal het land dit jaar geld overhouden voor aidspreventie. Ongeveer 70.000 van de 25 miljoen Venezolanen zijn besmet met hiv.

Als het patent van een fabrikant verlopen is, mogen andere farmaceutische bedrijven hetzelfde middel produceren. Deze ‘generische’ geneesmiddelen worden meestal voor een lagere prijs op de markt gebracht, maar bevatten dezelfde werkzame stoffen. De generische medicijnen kosten in sommige gevallen slechts een zesde van wat de ‘merkmedicijnen’ kosten.

In Venezuela zijn momenteel in totaal 17 verschillende antiretrovirale producten verkrijgbaar. Acht daarvan zijn generische medicijnen, waarvan zes uit India en twee uit Cuba. De rest komt uit laboratoria in geïndustrialiseerde landen.

Tot nu toe deed het land weinig aan preventie. Venezuela heeft bovendien geen betrouwbare statistieken stelt Laccaso, een Latijns-Amerikaanse koepel van aidsorganisaties. Waar in Colombia 90 procent van de aidsgevallen wordt geregistreerd, is dat in Venezuela slechts 20 procent. Door het gebrek aan betrouwbare cijfers is het land volgens Lacasso geld misgelopen van het Global Fund Against AIDS, Tuberculosis and Malaria, een fonds van de Verenigde Naties.

Vorige zomer sloten tien Latijns-Amerikaanse landen (Argentinië, Bolivia, Colombia, Chili, Ecuador, Mexico, Paraguay, Peru, Uruguay en Venezuela) contracten af met verschillende farmaceutische bedrijven die kortingen gaven op de prijs van generische antiretrovirale medicijnen. De overeenkomsten kwam tot stand onder toezicht van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, die zich tot doel heeft gesteld om voor het einde van 2005 drie miljoen aidspatiënten in ontwikkelingslanden te voorzien van medicijnen.

color=red>

VN-aidsprogramma UNAIDS

Reacties