Regering Mali verbiedt houtkap tijdelijk

13-08-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

In Mali nemen de savannen minder dan 10 procent van het landoppervlak in beslag. Volgens schattingen van het ministerie van Milieu verdwijnt jaarlijks zo’n 400.000 hectare aan bomen. Het hout wordt vooral gebruikt als brandstof en bouwmateriaal. De 12 miljoen Malinezen zouden gezamenlijk 6 miljoen ton hout per jaar verbruiken.

Mali, dat de noordelijk gelegen Sahara verder naar het zuiden ziet oprukken, kan zich een dergelijk hoge houtconsumptie niet langer veroorloven. Mede na berichten van illegale hout- en houtskoolexporten naar buurland Mauritanië, besloot de regering tot een verbod op het kappen van levende bomen tot eind januari 2005. ‘Vanaf nu zullen de mensen het met dood hout moeten doen,’ aldus milieuminister Keita.

De regering heeft bewakers de savannebossen in gestuurd om transportwagens en kettingzagen van overtreders in beslag te nemen. Ook zijn zij bevoegd om processen-verbaal uit te delen. Overtreders lopen het risico van een boete van tussen 10 en 90 dollar of een gevangenisstraf van maximaal 30 dagen. De boetes zijn aanzienlijk, in aanmerking genomen dat tweederde van de Malinese bevolking leeft van minder dan een dollar per dag.

Sommige Malinezen juichen het verbod toe omdat de bescherming van de bossen de laatste jaren te wensen overliet. De regering heeft bovendien initiatieven ontplooid om beplanting te stimuleren. In de zomer hebben scholen boomplantdagen georganiseerd.

De keerzijde van het besluit is dat de prijs van brandhout en houtskool, waarop mensen hun dagelijkse maal koken, in de hoofdstad Bamako met 50 procent is gestegen. Steeds minder hout bereikt de stad. Volgens Felix Dakouo, hoge ambtenaar op het ministerie van Milieu, gaat de regering er van uit dat de voorraad houtskool voor de bevolking genoeg is voor zes maanden.

color=red>

Reacties