Regen Ethiopië bemoeilijkt hulpverlening

08-05-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: doris

De langverwachte buiten begonnen eind april te vallen. Maar de grote hoeveelheid maakt wegen onbegaanbaar en verandert landingsbanen in modderpoelen. Volgens een woordvoerder van het Rode Kruis is de neerslag dan ook een extra hindernis in de hulpoperatie, die net goed op gang komt.

Op korte termijn verwacht het Rode Kruis dat als gevolg van de regen het aantal doden toeneemt. In de geïsoleerde gebieden zullen de vrachtwagens en de vliegtuigen te laat aankomen.

De regen vormt ook een bedreiging voor de gezondheid van de Ethiopiërs, zegt UNDP, het VN-Ontwikkelingsfonds dat actief is in de regio. Als de temperatuur plots daalt, kan dat leiden tot longontsteking en verspreiding van diarree en malaria.

Daarbij komt dat vers gras zal worden opgegeten door het vee. ‘Vers gras is moeilijk te verteren en kan leiden tot de dood van de beesten,’ zegt Vincent Nicod van het Rode Kruis.

Toch zorgt de regen ook voor water, dat zo hard nodig is ten tijde van droogte. En de mensen zullen snel hun gewassen weer planten. Het Rode Kruis hoopt dat de regen iets afneemt, zodat de distributie van de noodzakelijke voedselhulp kan doorgaan.

In het zuidoosten van Ethiopië zijn veel mensen op pad gegaan op zoek naar voedsel. Geruchten over de aankomst van vrachtwagens met eten leiden tot hoop en dientengevolge tot stromen hulpzoekenden.

Website van het Internationale Rode Kruis

Reacties