Reddingsplan van Blair stuit op scepsis Afrikanen

09-03-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Uit de uitgelekte stukken blijkt dat de veelbesproken Afrika Commissie van Blair onder meer de rijke landen oproept handelsbarrières af te breken, de wapenhandel aan te pakken en omkooppraktijken van multinationals te vervolgen. Van de Afrikaanse landen wordt verwacht dat zij hun bestuur verbeteren, door bijvoorbeeld corruptie structureel te bestrijden.

Al eerder werd bekend dat de Afrika Commissie de schulden van ontwikkelingslanden wil kwijtschelden. Het vrijkomende geld kan dan worden besteed aan onderwijs en gezondheidszorg. Verhoging van de hulp aan Afrika met 25 miljard in de komende drie tot vijf jaar is ook een van de voorstellen.

Op maat

De Mozambikaanse premier Diogo is niet onder de indruk van de plannen van de Afrika Commissie. 'De aanbevelingen zijn vrij algemeen en het is moeilijk om die op alle landen toe te passen', zei ze tegen de Britse omroep BBC.

Mozambique is een grote suikerproducent, die echter maar beperkt suiker mag verkopen in de Europese Unie. Volgens Diogo zijn specifieke afspraken nodig over tarieven en markttoegang om het land een eerlijke kans te geven op de suikermarkt. 'Afrikaanse landen hebben oplossingen op maat nodig', aldus Diogo.

Imago

'Blair gebruikt zijn Afrika Commissie om vlak voor de Britse verkiezingen zijn imago op te krikken na de omstreden steun voor de invasie in Irak', zegt de Zuid-Afrikaanse politicoloog Rok Ajulu. Volgens Ajulu hebben lokale initiatieven meer kans op succes. Hij wijst op het Afrikaanse samenwerkingsverband Nepad dat in ruil voor westerse valuta en investeringen werk maakt van een beter bestuur in Afrikaanse landen. Te vaak gaan westerse plannen aan dergelijke Afrikaanse initiatieven voorbij, aldus Ajulu tegen het persbureau Reuters.

'Blair benoemt de echte uitdagingen, maar of deze voorstellen ook worden omgezet in actie, vraag ik mij af,' stelt Aseghedech Ghirmazion, directeur Oost-Afrika van de Duitse Heinrich Böll Stichting, een organisatie voor politiek en ontwikkeling, eveneens tegenover Reuters. 'Ik ben bang dat het blijft bij eindeloze gesprekken en discussies.'

G8

De Afrika Commissie van Blair telt 17 leden onder wie de Tanzaniaanse president en de Ethiopische premier als ook de voormalig popster Bob Geldof, die 20 jaar geleden het initiatief nam tot het popfestival Live Aid, waarmee geld voor Afrika werd ingezameld. Blair wil de voorstellen van zijn commissie voorleggen aan de zeven rijkste landen en Rusland op de top van deze G8 in juli, die Groot-Brittannië voorzit. Op het punt van schuldenkwijtschelding vindt Blair in ieder geval de Verenigde Staten op zijn weg.

Achtergrond over Afrika en ontwikkeling (BBC)

Reacties