Rechtszaak voedt discussie over opzettelijke verspreiding HIV

08-12-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

De zaak tegen de seropositieve diskjockey Kaiboni (30) is al enkele maanden een populair gespreksonderwerp in Mutare, een stad in het oosten van Zimbabwe. De man wordt ervan beschuldigd dat hij een vijftienjarig meisje enkele malen heeft verkracht. Hij zou haar bovendien bewust met het aidsvirus hebben besmet. Kaiboni pleit onschuldig en beweert dat hij op het moment van de gebeurtenissen niet wist dat hij seropositief was. Een arts getuigde echter het tegendeel.

Vals gevoel van veiligheid

De kwestie doet de discussie over strafbaarstelling van 'opzettelijke besmetting met HIV' opnieuw oplaaien. Veel organisaties die zich met aidsbestrijding bezighouden, zijn ertegen.

Unaids, het aidsprogramma van de Verenigde Naties, huldigt de opvatting dat HIV-besmetting meestal gebeurt door mensen die zelf niet weten dat ze zijn geïnfecteerd. Een verbod heeft dus weinig zin. Criminalisering van besmetting kan daarentegen seksuele partners een vals gevoel van veiligheid geven, waarschuwt Unaids.

Sophie Dilmitis, directeur van Choose Life Trust, een non-gouvernmentele organisatie in de Zimbabwaanse hoofdstad Harare, vreest dat een strafrechtelijke aanpak zelfs een ongewenst effect heeft. ‘Criminalisering wakkert de vooroordelen ten aanzien van aids aan en schrikt mensen af om zich te laten testen.’

Weinig rechtszaken

In Zimbabwe is ongeveer één van de vier mensen besmet met HIV. Opzettelijke overdracht van het virus is strafbaar sinds 1998. Zimbabwanen mogen ook niet verzwijgen dat ze drager zijn van het virus of maatregelen nalaten die besmetting van anderen voorkomen. Ook besmetting binnen het huwelijk is strafbaar. In meeste andere landen in zuidelijk Afrika, met uitzondering van Zuid-Afrika, bestaan vergelijkbare wetten.

Tot nu toe kwamen slechts weinig gevallen van opzettelijke besmetting boven water. Daarbij ging het steeds verkrachtingszaken. In dat geval kunnen rechters eisen dat het slachtoffer op HIV wordt getest.

De meeste mensen lijken niet op de hoogte van de wet, of kiezen ervoor niet naar de rechtbank te stappen. Ook heeft het openbaar ministerie in de meeste landen geen procedure vastgelegd hoe rechtbanken moeten omgaan met mensen die vermoeden dat ze aids hebben, maar zich niet hebben laten testen.

color=red>

Unaids

Reacties