Rechtszaak tegen Shell wegens gasboringen in Pakistaans natuurpark

25-04-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: <b><a href="http://www.onzewereld.nl" target=_blank>onzeWereld</a></b>

De milieuorganisatie Friends of the Earth International heeft zich aangesloten bij de aanklacht. In het Kirtharpark komt volgens deze en andere organisaties een groot aantal zeldzame planten- en diersoorten voor. De Sindh Wildlife Protection Ordinance, provinciale wetgeving uit 1972, maakt gasboringen of andere exploitatie en gebruik in en van het park onmogelijk. In 1997 werd mijnbouw in alle nationale parken verboden.

Premier Shell Pakistan - een fusie tussen Premier Exploration Pakistan, een Engelse oliemaatschappij, en Shell Pakistan - heeft desondanks vergevorderde plannen om naar gas te boren in het Kirtharpark.

Het consortium is gestart met het uitvoeren van seismologische onderzoeken die noodzakelijk zijn om naar gas te kunnen boren. De overheid heeft een milieu-efecten rapportage besteld bij de Canadese consultant Agra Earth Environmental.

De provinciale overheid heeft al contracten met het energieconsortium ondertekend terwijl pas 70 procent van de milieuonderzoek klaar was.

Milieuorganisaties, waaronder IUCN en WWF Pakistan, verzetten zich sterk tegen de plannen. De gevolgde procedure rond het onderzoek roept volgens de organisaties vragen op over de ernst van de milieurapportages. In het park woont een groot aantal bedreigde diersoorten. Bij recent onderzoek in het park is een nieuwe plantensoort aangetroffen die nergens anders in de wereld voorkomt. Boren naar gas zou het park onherstelbaar beschadigen.

Friends of the Earth klaagt met name aan dat ondanks toezeggingen van Shell om eerst de uitslagen van milieustudies af te wachten, het bedrijf vorig jaar al is gestart met een eigen onderzoek naar de gevolgen van seismische testen in het park. Ruim 10,000 explosies moeten uitwijzen waar het gas zich precies bevindt.

Volgens het Sind Wildlife Department, verantwoordelijk voor het beheer van het park, zal het park ook hier grote schade van ondervinden.

De organisaties vragen zich af wat het nut van al dit soort testen is, vermits boren naar gas in het park sinds 1972 verboden is.

Volgens contactpersoon Paul De Clerck van Milieudefensie gaan de energiebedrijven 'er blijkbaar van uit dat het militaire regime van Pakistan de wetgeving wel zal aanpassen. Dit is een reëele optie, want het militaire regime heeft weinig op met de bezwaren van de milieuorganisaties'. Bovendien hebben zowel de minister van Petroleum als de gouverneur van de provincie Sindh gewerkt bij Shell.

Pakistaanse milieuorganisaties zijn daarom eind vorig jaar een rechtszaak begonnen tegen Premier Shell Pakistan.De rechtszaak zou vandaag voor het eerst behandeld worden, maar werd meteen verdaagd omdat de advocaat van een van de gedaagde partijen niet op kwam dagen.

Meer info over Kirthar:

Reacties