Rechterlijke uitspraak Thailand maakt goedkope productie aidsremmers mogelijk

21-10-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Momenteel heeft minder dan vijf procent van de één miljoen Thaise aidspatiënten toegang tot aidsremmers. Een therapie met een cocktail van verschillende middelen (kosten: ongeveer 10.000 euro per jaar) is namelijk voor de meeste patiënten onbetaalbaar.

De prijzen worden bepaald door grote farmaceutische bedrijven die via patenten het monopolie hebben op de productie van aidsremmers. De rechtbank in Bangkok heeft nu aan het monopolie een eind gemaakt.

De rechter oordeelde dat het bedrijf Bristol-Myers Squibb (BMS) niet het alleenrecht heeft om didanosine (ddI) te produceren, een aidsremmend medicijn. BMS had al in 1992 een patent ingediend op ddI in doses van 100 milligram en in 1997 voor nog grotere doses. De rechtbank vindt die hogere doses onwettig.

De uitspraak heeft de weg vrijgemaakt voor het Thaise staatsbedrijf Government Pharmaceutical Organization (GPO). Het bedrijf mag het medicijn namaken zolang de pillen een andere dosis dan 100 milligram ddI bevatten. GPO produceert nu pillen tussen de 4 en 125 milligram.

De prijs voor de zwaarste pil zal niet meer bedragen dan 20 baht (47 eurocent) per pil, terwijl voor een tabletje met 100 mg ddI van BMS het dubbele neergeteld moet worden. Speciale capsules van 400 milligram die makkelijker in te nemen zijn, kosten bij BMS tot 194 baht (4,56 euro).

Precedent
‘Voor aidspatiënten is dit de eerste gewonnen rechtszaak. Wij verwachten dat dit een precedent wordt in de strijd,’ verklaart Nimit Tienudom, directeur van de AIDS Access Foundation, de organisatie die vorig jaar de rechtszaak aanspande tegen het tweede patent van BMS.

Voorlopig zit een aidsbehandeling echter nog niet in de recent opgezette Thaise ‘lagekosten’-ziekteverzekering. De minister van Volksgezondheid heeft beloofd dat wel te doen wanneer de maandelijkse behandelingskosten onder de 2.500 baht (58,72 euro) komen te liggen. De jongste uitspraak van de rechtbank maakt dat wellicht mogelijk.

Overigens zijn de prijzen voor aidsmedicijnen al jaren aan het dalen als gevolg van de toenemende druk van de Thaise overheid op de farmaceutische industrie. Ook heeft de overheid eerder al generieke versies van zidovudine (AZT) geproduceerd, dat onder de Thaise wetgeving niet onder het patentrecht valt.

De overheid probeert met zulke maatregelen een eerdere fout te herstellen. Onder druk van de Verenigde Staten en farmaceutische multinationals heeft de Thaise overheid nagelaten een speciale clausule van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), die de toestemming geeft levensreddende aidsmedicijnen na te maken, te tekenen.

BMS heeft nog dertig dagen de tijd om een beroep aan te tekenen. In de tussentijd zal het Thaise staatsbedrijf GPO doorgaan met het produceren van pillen.

Website Government Pharmaceutical Organization (GPO)
Website Bristol-Myers Squibb (BMS)
Website Bristol-Myers Squibb (BMS)

Reacties