Rechter: 'Orang-oetan is persoon met basisrechten'

23-12-2014
Door: OneWorld Redactie
Bron: Reuters
Flickr
Sandra, een in gevangenschap geboren orang-oetan, mag niet langer worden vastgehouden in de dierentuin van Buenos Aires, zo besloot een Argentijnse rechter afgelopen zondag. Hij kende de aapachtige de status toe van een ‘niet-menselijk persoon’, meldt Reuters.
Van ’t web – 

Dierenrechtengroeperingen probeerden het al vaker maar voorheen zonder succes: de gevangenschap van dieren aanvechten op basis van een zogeheten ‘habeas corpus petitie’. De petitie wordt normaliter gebruikt als middel om de onrechtmatige gevangenschap van mensen aan te vechten. Vorige maand besloot een rechter in een soortgelijke zaak in New York nog dat Tommy, een chimpansee, niet als een persoon kan worden gezien.

De uitspraak van de Argentijnse rechter houdt in dat in ieder geval Sandra wettelijk als een persoon moet worden gezien met zekere basisrechten, en niet tegen haar wil in in een dierentuin mag worden vastgehouden. Dierenactivisten reageerden enthousiast op de uitspraak van de rechter. Ze hopen dat hiermee een precedent is ontstaan dat de vrijlating van veel andere gevangen dieren mogelijk maakt.

De woordvoerder van de dierentuin waar Sandra verblijft wilde tegenover Reuters geen commentaar geven over de rechterlijke uitspraak. Het bedrijf heeft tien dagen om hoger beroep aan te tekenen.

Reacties