Recepten voor appelcompote en fleurige bollenlasagne

24-10-2016
Door: Kim Sauter
Bron: OneWorld
Potverdorie_maakt jam van gered fruit
Inspiratie om meteen mee aan de slag te gaan: op het GroenDoen-marktje kun je bijvoorbeeld proeven hoe lekker en spannend de recepten van Potverdorie! tegen voedselverspilling zijn. Doe je liever letterlijk groen? Kijk bij Friederike van de Balkonie af hoe je de stenen stad vergroent in alle seizoenen: van laatbloeiers tot een bollenlasagne voor een fleurige lente.
Achtergrond – 

Kom op dinsdagavond 25/10 naar Pakhuis De Zwijger in Amsterdam voor het GroenDoen-event: programma en kaartjes vind je hier.

Potverdorie redt fruit en groente van de afvalbak en tovert ze om tot de lekkerste jams, sapjes en chutney. Om de smaak te pakken te krijgen, hier alvast een receptje voor de appelcompôte van Charlotte:

Wat heb je nodig? 
appel(s) met rimpels of butsen
evt extra fruit dat er niet meer strak uitziet, maar veel smaak heeft: pruim/banaan/abrikoos
evt suiker of diksap
(scheut cognac...;-) en beetje water
kruiden/specerijen naar smaak

Hoe maak je heerlijke compôte?
Was de appel(s) en snijd met of zonder schil in stukken.
Kijk of je nog meer fruit hebt dat er bij kan, iets met òf zonder rimpel, sproet of plek. Een pruim, een banaan, gedroogde abrikozen...Was het goed en snijd het eventueel klein(er) voordat je het in een pannetje doet. Zet het op n laag vuur en voeg een beetje water toe zodat het niet aanbrandt. Je kunt er wat suiker of diksap bij doen om het te zoeten maar dat hoeft niet, gewoon even proeven.

Nu kun je naar hartelust gaan experimenteren met kruiden, voeg bijvoorbeeld een kaneelstokje toe of een vanillepeul. Houd je van gember? Probeer dat dan eens of misschien wel steranijs...
Laat het op een zacht vuurtje tot stevige moes koken.

Deze compôte naar eigen smaak is lekker om warm of koud te eten, zo of bij yoghurt maar ook als vulling voor een taartje. Lang leve de smaak van gered fruit!

Nog een fijn 'recept' om nu al te maken: bollenlasagne!
Friederike Joppen van de Balkonie heeft groene vingers en laat je graag zien dat een tuintje overal kan: op je balkon, op de stoep of tegen de muur. Wat een groene stad is een klimaatbestendigere, schonere en vooral fijnere plek om te wonen voor mens en dier. Hier alvast haar recept voor een bollenlasagne.

Bollenlasagne bloeit van februari tot mei

 

In stappen:

Maak een bollenlasagne door verschillende bloembollen in laagjes te planten - 3 tot 4 maanden lang bloeiende bloemen in dezelfde pot

Stap 1 - Start met het liefst een grote pot (ca 40-50 cm doorsnede en 50 cm hoog) waar je onderin wat potscherven of kurken legt voor de afwatering. Voeg voor elke stap een laagje aarde toe (bijvoorbeeld onderin 10 cm, daarna lagen van 5 cm en afdekken met 10 cm)

Stap 2 - Leg de tulpen op de onderste laag en voeg ca 5 cm aarde toe.

Stap 3 - Leg de narcissen in het midden en voeg ca 5 cm aarde toe.

Stap 4 - Leg de krokus in de bovenste laag en voeg ca 10 cm aarde toe.

Stap 5 - Water geven en pot buiten zetten. Let op, voor strenge vorst pot beschermen en aarde licht vochtig houden.

 

Kim Sauter

Programmamaker bij OneWorld. Oprichter van FoodGuerrilla en themakanaal...

Lees meer van deze auteur >

Reacties